Odchytněte kunu jednoduše pomocí pasti

Narazili jste na nepříjemnou situaci, kdy se kuna usadila na vaší půdě, ve střeše nebo dokonce uvnitř domu, a nevíte, jak se této škodné šelmy zbavit? I přes veškeré pokusy o vypuzení se zdá, že kuna je stále krok před vámi? Tento článek vám přináší 6 jednoduchých kroků, jak chytit kunu pomocí sklopné pasti.

První krok: Výběr správné pasti pro odchyt kuny

Aby byl odchyt kuny úspěšný, je důležité, aby past na kunu splňovala několik klíčových kritérií:

  • Dostatečně prostorná past: Past na kunu by měla být dostatečně dlouhá, ideálně kolem 100 cm, aby se kuna mohla do ní pohodlně vejít.
  • Průchozí past: Kuna se cítí bezpečněji, když vidí možnost průchodu na druhou stranu pasti. Past na kunu s oboustranným vstupem obvykle urychluje proces odchytu kuny.
  • Odolná past: Past na kuny by měla být vyrobena z kvalitního pozinkovaného drátu, aby odolala jejich pokusům o únik.


Pokud máte pochybnosti ohledně výběru pasti, doporučujeme si přečíst náš článek o výběru pasti na kuny.

Druhý krok: Správné umístění pasti na kuny

Před tím, než past na kuny nainstalujete, důkladně ji umyjte vodou, abyste odstranili jakýkoli lidský zápach, který by mohl kunu odradit. Manipulujte s pastí pouze v rukavicích. Při umisťování pasti na kuny dodržujte následující zásady:

  • Umístěte past na místo, kde jste pozorovali stopy kuny, nebo tam, kde jste našli její trus. To je obvykle místo, kudy kuna prochází.
  • Past na kuny by měla být umístěna na rovný povrch, aby nedošlo k převrácení.
  • Pokud máte možnost, past alespoň trochu zamaskujte, ale buďte opatrní, abyste neporušili spouštěcí mechanismus.

sklopce na kuny

Třetí krok: Umístění návnady do pasti na kuny

Abyste zvýšili šance na úspěšný odchyt kuny, použijte vhodnou návnadu. Každá kuna má své preference, takže není jednoduché říci, na co jistě přijde. Obecně platí, že kuny mají rády čerstvé kuřecí nebo rybí maso, uzeniny, vejce nebo sušené švestky.

  • Návnadu do pasti vkládejte v rukavicích, abyste na ní nepřenášeli lidský zápach.
  • Může se vyplatit nejprve umístit návnadu do okolí pasti, aby si kuna získala důvěru. Jakmile návnadu sní, budete mít potvrzeno, že kuna o ní ví, a pravděpodobně se vrátí, tentokrát přímo do pasti.
  • Návnadu umístěte tak, aby kuna musela šlápnout na spouštěcí mechanismus, aby k ní dosáhla.


Čtvrtý krok: Nastražení pasti na kuny

Nastražení pasti je snadné a zvládne to každý. Postup nastražení pasti na kuny si můžete prohlédnout v následujícím videu:

Pátý krok: Pravidelná kontrola pasti na kuny

Po nastražení pasti na kuny by měla probíhat pravidelná kontrola. Doporučuje se to provádět ideálně alespoň 3x denně (ráno, odpoledne a večer), abyste zjistili, zda jste kunu úspěšně odchytili. Kuna by v kleci neměla být déle, než je nezbytně nutné.

Šestý krok: Úspěšný odchyt kuny!

Pokud zjistíte, že jste kunu úspěšně odchytili, buďte opatrní. Přistupte k pasti a přesuňte ji přes kunu, například přes zahalení dekou, abyste ji udrželi v klidu. Snažte se vyvarovat kontaktu s kunou, a to tak, že si nasadíte rukavice a dlouhé kalhoty a past budete držet co nejdál od svého těla.

jak se zbavit kuny agron

Doufáme, že vám tento článek poskytl všechny důležité informace, které potřebujete k úspěšnému odchytu kuny.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY