Jak správně oplotit výběh slepicím?

Jste-li nadšenými chovateli drůbeže a hledáte způsob, jak zajistit prostorný venkovní výběh pro slepice na zelené trávě, máme pro vás důležité informace. Přečtěte si následující rady, abyste se dozvěděli, proč je venkovní výběh pro slepice tak klíčový, jak určit správnou velikost výběhu pro drůbež, a jak zabránit rozhrabání pozemku a vyzobání trávy.

v__b__h_pro_slepice

Proč je výběh pro slepice důležitý

Pokud se rozhodnete pro chov slepic nebo jiné drůbeže, měli byste vzít v úvahu venkovní výběh pro slepice jako nedílnou součást vašeho vybavení. Venkovní výběh je pro slepice nezbytný z několika důvodů:

  • Spokojené slepičky: Volný pohyb a možnost rozletu dělá slepice šťastnými a spokojenými.
  • Menší spotřeba krmiva: Drůbež si v přírodě najde vlastní potravu, což vám ušetří na nákladech za krmivo a zlepší jejich stravovací návyky.
  • Kvalitnější vejce: Dostatek přírodní potravy v podobě trávy a dalších přírodních zdrojů, které si slepice ve výběhu najdou, vede k produkci kvalitních vajíček a celkově zlepšuje zdraví slepic.
  • Regulace chování: Velký výběh pomáhá omezit agresivní chování mezi slepicemi a problémy ve stádu, protože mají dostatek prostoru k vyhnání nudy.
  • Přínos pro zahradu: Drůbež dokáže na vaší zahradě zredukovat množství slimáků, larev a dalších škůdců, což prospívá vašim rostlinám.

Jak velký by měl být výběh pro slepice

Teď, když víte, proč je venkovní výběh pro slepice tak důležitý, pojďme se podívat na to, jak určit správnou velikost výběhu. Obecně platí, že na jednu slepici by měly připadat alespoň 4 metry čtvereční volného prostoru. Někteří dokonce doporučují až 10 metrů čtverečních na jednu slepici. Velikost výběhu závisí na vašich možnostech a preferencích, ale obecně platí, že čím větší výběh, tím lépe pro slepice.

Jak zamezit rozhrabání výběhu pro slepice

Pokud máte slepice v menším uzavřeném výběhu, může se tento prostor brzy změnit v rozhrabanou pustinu. Pokud chcete zabránit takové situaci, máte dvě možnosti:

  1. Vytvořit velký výběh: Poskytněte slepicím dostatečně velký výběh, který se nestihne vyhrabat, a umožní trávě obnovovat se. Pokud máte část zahrady, kterou chcete ochránit, můžete na tato místa nainstalovat speciální oplocení pro slepice, například síť pro drůbež, která se rychle a snadno postaví.
  2. Vytvořit mobilní ohradu: Mobilní plot pro slepice je vynikající volbou. Tato přenosná ohrada pro slepice může být snadno přesouvána podle potřeby. Použití sítě pro drůbež vám umožní během několika minut vytvořit nový výběh pro slepice, když starý již vyhrabaný a bez trávy.

Doufáme, že tyto rady vám poskytly užitečné informace, jak vytvořit ideální výběh pro vaše slepice, což přispěje k jejich spokojenosti a zdraví. Spokojené slepice vás odmění kvalitními vajíčky a to jistě stojí za investici.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY