Jak vybrat past na kunu

Objevila se na Vašem pozemku, na půdě nebo ve střeše kuna a nevíte si rady, jak na ni? Nespoléhejte na žádné babské rady a raději ihned konejte, než kuna stihne napáchat velké škody. Tím nejbezpečnějším a nespolehlivějším způsobem, jak se zbavit kuny, je použít past na kunu. Jak ale vybrat sklopec na kunu, aby byl odchyt kuny co nejrychlejší?

Jak_vybrat_past_na_kunu

Proč zvolit past na kuny

Existuje velké množství způsobů, jak se zbavit kuny na půdě, v autě, u slepic a na dalších nevyžádaných místech. Patří mezi ně však buď různé neúčinné nebo velmi nehumální způsoby. Odchyt kuny do sklopce na kuny je velice šetrný způsob, který neohrozí odchytávané zvíře, ani žádné další zvíře v okolí. Odchyt kuny pomocí pasti na kuny navíc zvládne naprosto každý a při použití správné návnady se kuny můžete zbavit opravdu snadno a rychle.

Jak vybrat past na kuny

Kuna je velmi chytré a mazané zvíře. Pokud se chcete zbavit kuny co nejrychleji, je zapotřebí vybrat past na kunu podle určitých kritérií, které si nyní blíže popíšeme.

✓ Velikost pasti – prvním hlavním faktorem, jak vybrat past na kunu je rozhodně její velikost. Kuna skalní dorůstá velikosti až 80 cm. Z toho důvodu vybírejte sklopec na kunu, který je dlouhý minimálně 1 m. Čím větší past bude, tím samozřejmě lépe.

✓ Počet vstupů – druhým nejdůležitějším bodem, jak vybrat past na kunu, je rozhodně počet vstupů do past. Kuna je chytré zvíře a proto doporučujeme vybrat past se dvěma vstupy, tedy oboustrannou past na kuny. Kuna uvidí průchod na druhou stranu a nebude se bát do klece na kuny vstoupit. Oboustranný sklopec na kuny většinou zajistí rychlejší odchyt kuny.

✓ Materiál – dalším kritériem při výběru pasti na kuny může být materiál, z kterého je sklopec na kunu vyroben. Doporučujeme vybírat past na kunu vyrobenou z pozinkované oceli. Takový sklopec na kuny můžete využívat opakovaně a po každém odchytu můžete klec na kuny omýt vodou, aby z ní nešel cítit zápach, který by mohl odchytávané zvíře od vstupu do pasti odradit.

✓ Síla drátu – pozinkované pasti na kuny se vyrábí v různých provedeních. Čím širší, masivnější a kvalitnější drát, tím větší zátěž past na kuny vydrží. Pro odchyt kuny nebo lasičky doporučujeme vybírat past, která má sílu drátu alespoň 1,8 mm. Pro odchyt větších zvířat jako jsou lišky nebo bobři, doporučujeme už rozhodně sáhnout po pasti se silnějším 3,0 mm silným drátem.


Jak a kam nastražit past na kuny

Prvním klíčem k úspěšnému odchytu kuny je správný výběr pasti na kuny. Druhým klíčem k tomu, jak se rychle zbavit kuny, je výběr správné návnady a vhodné umístění pasti.

 Prvním krokem před umístěním pasti by mělo být omytí pasti na kuny vodou. Sklopec na kunu může být cítit lidským zápachem, a to může kunu od vstupu do pasti odradit. Jakmile past opláchnete čistou vodou, nasaďte si rukavice a s pastí i návnadou už manipulujte pouze v rukavicích.

 Vyhledejte vhodné místo, kam past na kunu položíte. Ideálně vyberte místo, kudy víte, že kuna často prochází, nebo kde jste našli její trus.

 Následně do pasti vložte vhodnou návnadu. Návnada by měla atraktivně vonět. Může to být různé kuřecí nebo rybí maso. Některé kuny mají rády vajíčka nebo sušené švestky. Využít můžete také velmi aromatickou návnadu na kuny.

Poté už nezbývá než čekat, než se kuna do pasti chytí. Nezapomeňte past alespoň 2x denně kontrolovat, jestli se škodná do pasti už neodchytla. Přejeme úspěšný lov :)

  
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY