Škubání vodní a hrabavé drůbeže a výběr vhodné škubačky na drůbež

Rozhodli jste se, že nastal ten správný čas na porážku Vaší drůbeže a hledáte rady, jak si ušetřit práci se škubání peří u Vaší drůbeže nebo jaká škubačka drůbeže je na to vhodná? Poradíme Vám s tím a také, co si připravit ke škubání vodní a hrabavé drůbeže, jak správně postupovat při škubání peří u drůbeže a také, které škubačky na drůbež se nám opravdu osvědčily.

Banner škubačky na drůbež

Škubání peří drůbeže můžete provádět dvěma způsoby - na sucho nebo na mokro. Jelikož Vám chceme poradit, jak při škubání husy a kachny, tak i slepice, bažanta či křepelky, doporučujeme zvolit variantu mokrého škubání drůbeže, jelikož se jedná o jednodušší, rychlejší a efektivnější způsob škubání peří.


Co si připravit ke škubání drůbeže u "varianty na mokro"

Škubání na mokro spočívá v tom, že před škubáním peří je třeba drůbež řádně spařit v horké vodě, aby šlo peří snáze škubat. Proto je třeba si před škubáním připravit potřebné věci viz níže.

Pomůcky, které budete potřebovat:

  • voda dle potřeby - použijete v nádobě pro horkou vodu a k oplachování drůbeže a případně i škubačky
  • zdroj ohřevu vody - dle Vašich možností si zajistěte ohřev vody, který budete používat k udržení požadované teploty pro spaření
  • nádoba na horkou vodu - velikost dle drůbeže ke spaření, odolnost alespoň na teplotu vody do 100°C
  • teploměr - ke kontrole teploty vody, doporučujeme používat s kabelem o délce alespoň 1m a teplotním rozsahem do 100°C
  • tyčka, ideálně zakončena hráběmi - použijete k rovnoměrnému namáčení drůbeže, aby nezůstala suchá, nespařená místa
  • časovač - hodinky nebo stopky k odměření délky ponoru

 

Na jakou teplotu a jak dlouho spařit drůbež

Teplota vody a délka spaření drůbeže pod vodou se liší pro jednotlivé druhy drůbeže viz přehled níže. Dodržujte prosím teploty a doby ponoření pro optimální spáření drůbeže. Nižší teploty nebo kratší čas ponoření může způsobit, že peří nebude možné snadno z kůže vytrhnout - například při škubání za pomocí bubnové škubačky na drůbež. Vyšší teploty nebo delší čas ponoření může způsobit vaření některých částí masa a kůže, a to může při škubání peří způsobovat problémy - například trhání kůže při využívání škubačky drůbeže na vrtačku.

Optimální délka spaÅení stÅednÄ velké a velké drůbeže pÅed Å¡kubáním


Jak postupovat při spaření drůbeže

Připravte si nádobu na horkou vodou, kterou také napusťte vodou, ohřátou na požadovanou teplotu. Teplotu horké vody kontrolujte v průběhu celého procesu spaření přes teploměr. Během procesu mějte k ruce tyčku s hráběmi a stopky, které budete používat při spařování drůbeže.

Postup není složitý, ale je důležité dodržet jednotlivé kroky, aby bylo následné škubání peří drůbeže snadné a účinné. Do připravené nádoby s horkou vodou,  postupně ponořte drůbež a spařte ji uvnitř po dobu viz naše doporučení dle druhu drůbeže. Při spaření drůbeže doporučujeme používat tyčku zakončenou hráběmi a jejím pohybem se snažte vodu vmasírovat pod peří, co nejblíže ke kůži. Nejlépe po celou dobu procesu spaření drůbeží ve vodě pohybujte, aby se spařila rovnoměrně a nezůstala Vám suchá a nespařená místa například pod zplihlými křídly a podobně. Ke konci času délky spaření již zkoušejte průběžně rukou, zda lze peří z břicha a zad snadno vyškubnout a pokud ano, tak drůbež vyndejte z lázně a nechte ji malinko okapat od vody a následně můžete přejít ke škubání. 


Způsoby škubání peří aneb jak vybrat vhodnou škubačku drůbeže

V současnosti se zpravidla využívají hlavní 3 způsoby, jak můžete oškubat Vaši drůbež od spařeného peří. Jednotlivé způsoby se hlavně liší fyzickou pracností a časovou náročností, kterou musíte do škubání investovat, ale také případnou cenou potřebných pomůcek - škubaček na drůbež. 


1. Ruční škubání peří

Pokud hledáte nejlevnější způsob škubání peří, ke kterému již nepotřebujete kupovat další pomůcky, zvolte jako škubačku Vaše ruce. Bohužel se jedná o fyzicky a časově nejnáročnější způsob škubání peří, ale nemusíte investovat peníze... Tento způsob Vám doporučujeme zvolit spíše při škubání pouze pár kusů drůbeže.

Při škubání se postupuje většinou od hlavy k ocasu. A pírka se vytrhávají po směru růstu. Velká pera z křídel a ocasu vytrhávejte jednotlivě. U větší drůbeže si na pomoc vezměte kleště. Při škubání peří si vždy kůži na místě, kde peří zrovna vytrháváte, jednou rukou více napněte. I drobnější a jemnější peří tak půjde snáze z kůže vyškubnout. Při škubání jsou důležité důsledné, rychlé a silné pohyby. Peří nevytrhávejte po hrstech, ale pouze po malých trsech. Pírka uchopte vždy co nejblíže kůži, aby se vám nelámala.


2. Škubání peří za pomoci škubačky drůbeže na vrtačku

Pokud už Vás nebaví škubat ručně a rádi byste si při škubání drůbeže ušetřili Váš čas, doporučujeme zvolit škubačku drůbeže na vrtačku. Jedná se o výborného pomocníka, který Vám při drobné investici (okolo 2.000,-Kč nebo dle doplňkové výbavy) ušetří spoustu drahocenného času a fyzických sil oproti ručnímu škubaní peří. Na základě zákaznické spokojenosti Vám můžeme doporučit:


Při škubání je doporučeno středně velkou drůbež (např. slepice, kačeny) držet za nohy a spouštět podél rotujícího válce, větší drůbež (např. husy, krůty) pokládat na škubačku a přes válec převalovat vždy část, kterou budete chtít oškubat. Více inspirace viz video níže.
 


3. Škubání peří za pomoci bubnové škubačky drůbeže

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem škubání peří se vyznačují bubnové škubačky na drůbež. Jedná se o zařízení, které Vám pomůže se škubáním i větší množství drůbeže za krátký čas a při minimální fyzické námaze. Jedná se o pomocníka, který je opravdu neúnavný, ale je třeba myslet na vyšší investici při jeho pořízení oproti předchozím způsobům škubání peří. Na základě zákaznické spokojenosti Vám můžeme doporučit:


Před umístěním drůbeže je nutné škubačku zapnout pomocí vypínače. Šetrným způsobem vložte drůbež do bubnu škubačky drůbeže a nechte pracovat. Doba škubání se pohybuje okolo 60-120 sekund. Během škubání drůbeže oplachujte vnitřek bubnu studenou vodou pro odstranění peří a dalších nečistot z bubnu – zvyšuje se tím účinnost škubání peří u drůbeže. Více inspirace viz video níže.