Liška na zahradě může být minulostí

Máte problém s mizením slepic z vašeho kurníku? Je možné, že se u vás usídlila liška. V České republice je liška obecná nejrozšířenější divoce žijící šelmou. Její stravovací repertoár zahrnuje lov drobných hlodavců a konzumaci ovoce, ale když je hladová, neváhá si pochutnat i na ptácích a drůbeži. Liška v zahradě tak může být noční můrou pro každého, kdo chová drůbež. Nyní vám povíme, jak se zbavit lišky na zahradě a ochránit tak své slepice.


Co dělat s liškou? Použijte odchytovou past!

Pokud máte v plánu se lišky zbavit jednou provždy, bude pravděpodobně třeba něco více než jen spoléhat na tradiční rady. Nejefektivnějším a zároveň jediným legálním způsobem, jak se zbavit lišky, je použití živolovné odchytové pasti. Tato past na lišky je drátěnou klecí, do které zvědavá a hladová liška vstoupí za návnadou. Jakmile však dosáhne nášlapné plošiny, odchytová past se spustí. Pro zajištění toho, že do pasti pohodlně vejde i dospělá liška, je třeba mít klec minimálně 120 cm dlouhou a 34 cm širokou. Pokud zatím nemáte odchytovou past na lišky a potřebujete poradit při výběru té správné, doporučujeme vám přečíst si článek, který se věnuje výběru odchytové pasti pro lišky.


Kde umístit odchytovou past na lišku?

Je ideální umístit past na lišku na místa, kterými pravděpodobně liška často prochází. Nejprve však past důkladně očistěte vodou, aby na ní nezůstal lidský zápach, který by mohl lišku odradit. Poté manipulujte s pastí nejlépe za použití rukavic a umístěte ji na rovný povrch. Pokud je to možné, je vhodné past alespoň lehce zakrýt tak, aby vypadala přirozeně. Avšak je důležité dbát na to, aby zakrytím pasti nebyl narušen spouštěcí mechanismus.

Sklopec na lisku odchyt

Jak vybrat vhodnou návnadu pro odchyt lišky?

Pro rychlý úspěch při odchytu lišky je nezbytné připravit lákavou dobrotu, které liška neodolá. Můžete zvolit syrové maso, ryby, nebo speciální aromatickou návnadu s rybí chutí a vůní. Pro získání důvěry lišky doporučujeme nejprve umístit návnadu poblíž pasti a pozorovat, jak ji liška zkonzumuje. To vám potvrdí, že past je na správném místě. Poté můžete návnadu umístit do pasti tak, aby liška musela šlápnout na spouštěcí desku, aby se k ní dostala.


Jak správně nastavit past na lišku?

Nastavení pasti je jednoduché. Pro přesný postup nastavení sklapnuté pasti na lišky můžete shlédnout v následujícím videu.


Jak často byste měli kontrolovat past na lišky?

Doporučujeme pravidelně kontrolovat nastavenou past alespoň dvakrát denně, abyste se ujistili, že nechytila žádné zvíře. Nikdy nechte lišku v pasti déle, než je nezbytné. Pokud najdete lišku v pasti, buďte k ní velmi opatrní. Pokuste se ji udržet klidnou tím, že přehodíte deku nebo jiný materiál přes klec. Vždy se vyvarujte přímého kontaktu s liškou a použijte rukavice.

Past na lisku

Věříme, že pokud budete dodržovat tyto pokyny, lišky se budou vaší zahradě vyhýbat. Past na lišky můžete však nechat připravenou, protože se může hodit, pokud se na vaší zahradě objeví jiný nežádoucí návštěvník. Drátěná past na lišky vám totiž poslouží po mnoho let. Přejeme vám úspěšný lov!

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY