Jak vybrat past na lišku

Objevila se na Vaší zahradě liška a nevíte si rady, jak na ni? Pokud nechcete přijít o slepice, bažanty nebo další drůbež, raději nespoléhejte na žádné babské rady a ihned konejte. Bezpečným a zároveň velmi spolehlivým způsobem, jak se zbavit lišky na zahradě, je použít past na lišku. Podle čeho sklopec na lišku vybrat, abyste nešláply vedle a odchyt lišky byl co nejrychlejší? To se dozvíte právě v tomto článku.

jak se zbavit lisky

Jak vybrat sklopec na lišku

Liška obecná je od přírody velmi mazané a chytré zvíře. Pokud hledáte způsob, jak ochránit slepice před liškou a jak se lišky co nejrychleji zbavit, tak prvním klíčem úspěchu je správný výběr pasti. V čem se sklopce na lišku liší a jak vybrat tu nejlepší past na lišku?

✓ Velikost pasti – jedním z klíčových faktorů, jak vybrat past na lišku je velikost pasti. Čím větší past na lišku, tím lépe. Sklopec na lišku by měl být dlouhý minimálně 120 cm a široký a vysoký alespoň 34 cm.

✓ Počet vstupů – past na lišku se zpravidla vyrábí ve dvou variantách, a to s jedním vstupem nebo dvěma vstupy. Past na lišku s jedním vstupem má umístěný spouštěcí nášlapný mechanismus až na konci pasti. Tento typ pasti je delší, jelikož liška musí celá vstoupit do pasti, než se dotkne nášlapného mechanismu. Sklopec na lišku s dvěma vstupy, tedy průchozí past na lišku má umístěnou nášlapnou plochu uprostřed pasti. Liška je velmi opatrné zvíře, a z toho důvodu většinou dojde k rychlejšímu odchytu lišky u pasti, která je právě průchozí. Liška vidí průchod na druhé straně a nemá strach se do pasti vydat pro návnadu.

✓ Materiál – dalším kritériem při výběru pasti na lišku je materiál, z kterého je sklopec na lišku vyroben. Doporučujeme vybírat past na lišku vyrobenou z pozinkované oceli. Takovou past můžete využívat opakovaně a po každém odchytu ji můžete omýt vodou, aby z pasti nešel cítit zápach, který by mohl odchytávané zvíře od vstupu do pasti odradit.

✓ Síla drátu – pozinkované pasti na lišky se vyrábí v různých provedeních. Čím širší, masivnější a kvalitnější drát, tím větší zátěž past na lišku vydrží. Pro odchyt větších zvířat jako jsou právě lišky nebo bobři doporučujeme rozhodně sáhnout po pasti se silnějším 3,0 mm silným drátem.

✓Typ spouštěcího mechanismu – můžete narazit na past na lišku s takzvaným zavíracím systémem most nebo padací brána. U profesionálních pastí se systémem zavírací most se dvířka sklápí velice rychle za pomocí pružiny směrem dovnitř. Tento systém má navíc pojistku proti otevření, aby liška neměla šanci utéct. U systému padací brána dochází po kontaktu s nášlapnou plošinou ihned k zaklapnutí dvířek směrem dolů. Výhodu tohoto systému je, že dvířka nekladou žádný odpor, a sklopec se dá využít i ve vodě.

 

Jak a kam nastražit past na lišku

Druhým klíčem k tomu, jak se rychle zbavit lišky na zahradě, je výběr správné návnady a vhodné umístění pasti. Jak postupovat, jakmile mi přijde past domů?

 Před umístěním pasti omyjte past na lišku vodou. Sklopec na lišku může být cítit lidským zápachem, a to může lišku od vstupu do pasti odradit. Jakmile past opláchnete čistou vodou, nasaďte si rukavice a s pastí i návnadou už manipulujte pouze v rukavicích.

 Vyberte vhodné místo, kam past na lišku položíte. Ideálně vyberte místo, kudy víte, že liška často prochází, kde jste zaznamenali její stopy nebo trus. Past na lišku můžete také zamaskovat.

 Následně do pasti vložte vhodnou návnadu. Návnada by měla atraktivně vonět. Může to být syrové maso nebo ryba. Využít můžete také velmi aromatickou návnadu na lišky.

Poté už nezbývá než čekat, než se liška do pasti chytí. Velmi důležité je past na lišku alespoň 2x denně kontrolovat, jestli se škodná do pasti už neodchytla. Přejeme úspěšný lov.

  
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY