Jednoduché líhnutí kachen pomocí líhně

Zvažujete chov kachen, ale nemáte ponětí, kde začít? Možná už dokonce máte svou kachní kolonii, ale v odchovu káčat narazíte na komplikace? Pokud je tomu tak, jste na správném místě! Rádi Vám poskytneme rady ohledně jednoduchého líhnutí kachen pomocí vlastní líhně.

Lihnuti kachen lihen

Proč si vybrat právě kachny?

Chov kachen není výhodný jen kvůli produkci vajec, masa a peří, ale také kvůli významnému přínosu pro váš zahradní ekosystém. Bez ohledu na plemeno, kachny rády likvidují všechny druhy hmyzu, larvy, žížaly a slimáky, což potěší každého zahrádkáře. Kachny mohou také pomoci udržet váš trávník v dobrém stavu tím, že ho paství, a přispívají k přírodnímu hnojení. Navíc, chov kachen je relativně nenáročný, zejména od jara do podzimu, kdy mají na zahradě dostatek potravy.

Co budete potřebovat pro domácí líhnutí kachen?

Pokud chcete začít s domácím líhnutím, budete potřebovat líheň na vajíčka. Cena líhně závisí na jejích funkcích a možnostech, které od ní očekáváte, a je tedy na vás, kolik do ní chcete investovat. Nicméně, líheň by měla být schopna udržovat teplotu a vlhkost na stabilní úrovni. Pokud si nepřejete ručně otáčet kachní vajíčka, může být pro vás vhodnější automatická líheň. Pro ty, kteří se nechtějí starat o správu vlhkosti, chlazení nebo zalévání vajec během líhnutí, jsou k dispozici moderní líhně, které tyto úkoly zvládnou samy.

Druhým klíčovým aspektem je získání kachních násadových vajec. Pokud již provozujete vlastní chov, měli byste ideálně sbírat vejce během jarního období. Pokud nemáte možnost vlastního sběru vajec, můžete si je zakoupit od jiných chovatelů, avšak vždy pečlivě sledujte kvalitu a způsob přepravy. Kachní násadová vejce lze skladovat až 30 dní v chladném prostředí. Více informací o výběru a skladování násadových vajec naleznete v příslušném článku.

Příprava na domácí líhnutí kachen

Pokud již máte v líhně vajíčka, umístěte ji do místnosti s konstantní pokojovou teplotou mezi 20-24°C a nechte líheň běžet nepřetržitě po dobu 24 hodin. Tím zajistíte, že líheň udržuje stabilní teplotu a vlhkost, což je klíčové pro úspěšné líhnutí, a také předejdete překvapením během procesu líhnutí.

Násadová vejce by měla být uložena ve stejné místnosti s pokojovou teplotou, aby nedocházelo k prudkým změnám teploty při přesunu z chladné místnosti do vyhřáté líhně.

Předtím než umístíte vejce do líhně, je důležité zjistit, který druh kachen plánujete líhnout, protože různé druhy mají odlišnou dobu inkubace. Klasická plemena, jako je kachna domácí, kachna pekingská a indický běžec, mají inkubační dobu přibližně 28 dní, zatímco kachna pižmová potřebuje přibližně 35 dní. Tato celková doba je klíčovým faktorem pro další kroky v procesu líhnutí.

Kachna domaci vs kachna pizmova

Jak postupovat při domácím líhnutí kachen krok za krokem

  1. Umístění vajec do líhně: Vajíčka umístěte do líhně s hrotitým koncem směrem dolů a udržujte teplotu v líhni na přibližně 37,7 °C a vlhkost mezi 55-60 %. To je vše, co musíte zajistit v prvních dvou dnech inkubace.

  2. Otáčení vajec: Otáčení vajec by mělo začít od třetího dne inkubace, bez ohledu na druh kachen. Toto otáčení je důležité, aby se embrya nelepila na vnitřní stranu skořápky. Pokud nemáte automatickou líheň, která vajíčka otáčí, měli byste je ručně otáčet minimálně dvakrát denně o 45°.

  3. Chlazení a kropení vajec: Od osmého dne inkubace je třeba kachní vajíčka denně chladit a kropit, jako by to dělala kachna v přírodě. Kachna během líhnutí každý den opouští hnízdo, aby si našla potravu a vodu, a pak se vrací na vajíčka, která jsou stále vlhká. Chladit vajíčka můžete tím, že líheň na chvíli otevřete (asi na 5 minut) a než ji znovu zavřete, pokropíte vajíčka vodou o teplotě kolem 35°C. Postupně prodlužujte dobu chlazení o cca 2 minuty denně, až dosáhnete až 40 minut chlazení kolem 25. dne (u kachen pižmových pokračujte až do 32. dne). Líhně značky CIMUKA umožňují automatizované chlazení a kropení vajec.

  4. Prosvěcování vajec: Okolo desátého dne inkubace můžete začít provádět prosvěcování vajec, což vám umožní rozlišit oplodněná vajíčka od těch neoplozených nebo těch, která se nevyvíjejí správně. Další informace o tom, jak prosvěcovat vajíčka, naleznete v příslušném článku.

  5. Umístění vajec do dolíhně: Tři dny před očekávaným líhnutím (25. den pro většinu kachen, 32. den pro kachny pižmové) přesuňte vajíčka do dolíhně, kde už je nepřetáčejte. Tím dáte plodu možnost najít si nejlepší cestu z vajíčka. Při tomto kroku již neprovádějte chlazení a kropení, snižte teplotu v líhni na přibližně 37,2 °C a zvyště vlhkost na 70 - 80 %.

Líhnutí kachen je tímto na konci, a můžete se těšit na první vylíhlá kachňátka. Však pozor, neotvírejte líheň ihned, abyste nedali zabrat těm, kteří se ještě nevylíhli. Káčata by měla v líhni zůstat alespoň 24 hodin, než je přesunete do připravené odchovny.


Doufáme, že Vám článek o líhnutí kachen v domácí líhni pomohl a přejeme Vám úspěšnou chovatelskou sezónu.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY