Líhnutí kuřat v líhni: 7 kroků k úspěchu!

Přemýšlíte o domácím líhnutí kuřat, ale máte obavy, protože jste v tomto ještě nováček? Nebojte se, i úplní začátečníci mohou zvládnout líhnutí kuřat. V tomto článku jsme celý proces shrnuli do sedmi základních kroků. Pokud budete postupovat podle těchto kroků, věříme, že za 3 týdny budete mít radost z nových přírůstků ve vašem chovu.

lihnuti-kurat

1. Krok: Výběr vhodné líhně na vejce

Pokud ještě nemáte líheň na drůbež, vybírejte pečlivě. Líheň by měla udržovat teplotu a vlhkost. Můžete si vybrat mezi líhní s poloautomatickým otáčením vajec a ruční regulací vlhkosti nebo plně automatickou líhní, která se postará o všechno sama. Vyberte si podle svých potřeb.

2. Krok: Umístění líhně

Umístěte líheň do místnosti s teplotou kolem 20-24°C. Zapněte ji alespoň na 24 hodin, abyste se ujistili, že udržuje konstantní teplotu a vlhkost. Přineste si také násadová vejce z chladné místnosti, aby dosáhla pokojové teploty.

3. Krok: Vložení násadových vajec do líhně

Pokud je líheň připravena, vložte do ní násadová vejce. Vajíčka se vkládají špičkou dolů do otočného roštu. Dbejte na správnou teplotu a vlhkost v líhni.

  • Teplota v líhni - při líhnutí kuřat by se měla pohybovat okolo 37,7°C a buď je nastavena na líhni přímo z výroby anebo je možné si ji regulovat dle potřeby. Reálnou teplotu na vejcích vždy doporučuje kontrolovat externím teploměrem.
  • Vlhkost v líhni - ideální vlhkost pro líhnutí kuřat v prvních 17 dnech inkubace je 55-65%. Vlhkost v líhni se udržuje pomocí dolévání vody do kanálků ve spodní části líhně z kterých se voda následně odpařuje. Plně automatická líheň si dokáže vlhkost udržovat sama pomocí automatického zvlhčovače.

4. Krok: Začneme s otáčením vajec

Od třetího dne otáčejte vejce minimálně dvakrát denně. Líheň s automatickým otáčením to udělá za vás. Tím se předejde přilepení embrya na skořápku. Důležité je mít na paměti, že od třetího dne do devatenáctého dne je otáčení nezbytné. Po devatenácti dnech již otáčení zastavte. 

5. Krok: Prosvěcování vajec

Na konci první třetiny líhnutí prosvětlete vejce, abyste zjistili, která jsou oplozená. To proveďte okolo 8. dne inkubace. Pomůže Vám k tomu tento článek

oplozenost-vajec

6. Krok: Umístění vajec do dolíhně

Devatenáctý den vajíčka přemístěte do dolíhně, kde se kuřátka bezpečně vylíhnou. Dodržujte přitom správnou vlhkost a teplotu.

  • Vlhkost – vlhkost v líhni je nutné zvýšit na 70-80%
  • Teplota – teplotu nijak neměníme, udržujeme ji stále na cca 37,7°C
  • Otáčení vajec – po přeložení vajec do dolíhně již vejci neotáčíme

7. Krok: Přemístění kuřátek do odchovny

Kolem 21. dne začnou kuřátka vylézat. Sledujte tento úžasný proces a nechte kuřata, aby si s tím poradila samotná. Líheň neotvírejte a kuřátkům nijak nepomáhejte, jelikož byste jim spíše uškodili. Po vylíhnutí je přemístěte do připravené odchovny, kde budou mít dostatek tepla.


Sledujte tento postup a brzy se můžete těšit na nové členy svého chovu!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY