Bydlení pro spokojené morče

Rozhodli jste se přivést si domů morče – možná dokonce dvě? Máte morčata již vybraná a zamluvená od chovatele, a teď netrpělivě čekáte na jejich příjezd? Skvěle! Před tím, než si morče přivedete domů, je důležité mít pro ně připravené vhodné bydlení pro morče a další potřebné vybavení. Pokud jste noví v chovu morčat a neznáte jejich potřeby, může Vás záplava nabídek a informací působit zmateně a nakonec si uvědomíte, že nevíte, co morče vlastně potřebuje. V tomto článku si řekneme jaké je nejvhodnější bydlení pro morče a co by v něm nemělo chybět. 

bydleni-pro-morce

Základní výbavou  je samozřejmě vhodný prostor pro morče. Morče není náročné a můžete ho chovat v různých typech prostor, jako jsou akvária, terária, plastové boxy či bedýnky vlastní výroby. Nicméně nejvhodnějším a ideálním bydlením je klec pro morče. Klec pro morče se lehce přenáší, má estetický vzhled a je cenově dostupná. Pokud přemýšlíte, jak velkou klec pro morče pořídit, poradíme. Pro 1-2 morčata je vhodná klec s rozměry minimálně 100 x 50 cm. Čím více morčat máte, tím více místa potřebují. Klec by měla být prostorná, dobře větraná, snadno čistitelná a měla by mít stálé umístění bez průvanu, přímého slunečního světla nebo zdroje tepla.

Klec pro morče je třeba vybavit

Když už máte koupenou klec pro morče, přichází čas nové bydlení pro morče také vybavit vším potřebným. Zde je seznam věcí, co by měla klec pro morče mít. 

  1. Napáječka na vodu: Ideálně kupte klec pro morče i s ní. Je třeba pravidelně kontrolovat a měnit čerstvou vodu, pokud chcete mít  spokojené morče.
  2. Jesličky na seno: Na trhu nepřeberné množství jeslí na seno. Při výběru se zaměřte na bezpečnost a velikost, aby morče neuvízlo nebo neznečišťovalo seno.
  3. Dřevěný domeček: Morče potřebuje domeček pro pocit bezpečí. Domeček by měl být bezpečný, bez zbytečných otvorů, a ideálně s rovnou střechou pro rozšíření obývacího prostoru v kleci.
  4. Miska na granule z těžkého materiálu, aby ji morče nepřevrhlo. Funkční misky jsou také doporučované, aby morče nemohlo vyhrabávat krmení.

 

Před příjezdem morčat si také zajistěte dostatečné zásoby podestýlky, sena a granulí. Výběr podestýlky závisí na osobních preferencích a potřebách morčat. Pokud pořídíte vhodnou klec pro morče s vybavením, není důvod se obávat, že doma nebudete mít spokojené morče, kterému se bude u Vás krásně žít. Doufáme, že Vám náš článek napomohl k představě toho, co pro své spokojené morče budete potřebovat, teď už nezbývá nic, než Vám popřát plno hezkých chvil s Vašimi chlupatými kamarády. 


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY