Co obnáší kontrola oplozenosti a jak prosvěcovat vejce?

Rádi byste ověřili úspěšnost líhnutí u různých druhů drůbeže, jako jsou kuřata, křepelky, kachny, husy a další. K tomuto účelu je velmi užitečné provést prosvícení vajec. Prosvícení vajec je rychlý proces, který vám poskytne důležité informace o průběhu líhnutí.

Proč je prosvěcování vajec tak důležité?

Při vkládání vajec do líhně není možné rozeznat, která vejce jsou oplozená a která nejsou. Skutečný stav vajec se začíná projevovat až během líhnutí. Prosvícení vajec je zde velmi užitečné. K tomu můžete použít speciální nástroj nazývaný prosvěcovačka vajec, která je k tomu speciálně navržena. 
Díky prosvícení můžete již po několika dnech inkubace snadno rozpoznat, která násadová vejce jsou oplozená a která ne. To vám umožní získat představu o pravděpodobné úspěšnosti líhnutí. Prosvětlení vám také umožní sledovat vývoj embrya uvnitř vajec a identifikovat případné zárodky, které se nevyvíjejí správně. Veškerá neoplozená nebo vadná vejce je třeba odstranit z líhně co nejdříve, abyste zabránili šíření chorob a zajistili si tak vysokou pravděpodobnost úspěšného líhnutí.


Jak provést prosvěcování vajec:

  1. Připravte si potřebné věci: Pro prosvěcování vajec budete potřebovat tmavou místnost, prosvětlovačku vajec a samotná násadová vejce.

  2. První kontrola: První prosvěcování by mělo proběhnout kolem osmého dne inkubace. Vyjměte násadové vejce z líhně a položte ho na prosvětlovačku. Důkladně si prohlédněte skořápku. Zdravé a oplozené vejce by mělo ukazovat jasnou cévní strukturu a postupně se vyvíjející embryo. Naopak neoplozená vejce zůstanou zakalená. Tyto vejce můžete ihned odstranit z líhně.

  3. Druhá kontrola: Druhé prosvěcování je vhodné provést kolem jedenáctého dne inkubace. Tato kontrola je důležitá pro identifikaci odumřelých zárodků. I když některá vejce byla úspěšně oplodněna, ne všechna embrya přežijí do fáze líhnutí. Odstraněním odumřelých zárodků můžete zabezpečit zdravý vývoj ostatních vajec.

  4. Třetí kontrola: Poslední prosvěcování by mělo být provedeno krátce před přemístěním vajec do dolíhně, obvykle kolem osmnáctého dne inkubace. Tímto krokem můžete získat poslední informace o stavu vajec před samotným líhnutím.

Pamatujte, že prosvěcování vajec je cenným nástrojem pro kontrolu oplozenosti, vývoje embrya a identifikaci problémů. Pravidelná prosvěcování vám pomůže zajistit lepší výsledky při líhnutí drůbeže.


Prosvetlovacka vajec

Pro ostatní druhy drůbeže se budou termíny kontroly vajec lišit v závislosti na jejich celkové délce inkubace, avšak podstata prosvěcování vajec zůstává stejná. Jednotlivé orientační lhůty pro prosvěcování všech druhů drůbeže jsme pro Vás sepsali do přehledné tabulky:



Druh domácí 
drůbeže


Lhůty pro pravidelnou kontrolu

 
 1. kontrola

 
 2. kontrola

 
 3.kontrola

 
  Křepelka

 Po 7 dnech

 Po 9 dnech

 Po 14 dnech

 
  Slepice

 
 Po 8 dnech

 
 Po 11 dnech

 
 Po 18 dnech

 
  Bažant

 
 Po 8 dnech

 
 Po 12 dnech

 
 Po 20 dnech

 
  Krůta

 
 Po 8 dnech

 
 Po 13 dnech

 
 Po 24 dnech

  
  Kachna

 
 Po 8 dnech

 
 Po 13 dnech

 
 Po 24 dnech

 
  Husa

 
 Po 9 dnech

 
 Po 15 dnech

 
 Po 25-29 dnech

 
  Kachna pižmová

 
 Po 10 dnech

 
 Po 17 dnech

 
 Po 30 dnech



Doufáme, že byl pro Vás tento článek přínosný. Pokud byste se chtěli dozvědět více o líhnutí kuřat v líhni, doporučuje Vám článek, který shrnuje celý proces líhnutí v 7 jednoduchých krocích. Přejeme hodně štěstí při líhnutí a co nejvíce oplozených vajíček.

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY