Prosvěcování vajec

Pokud si doma sami líhnete slepice, husy, krůty, bažanty, kačeny apod. a chcete zjistit, zda jsou násadová vejce oplozená, dobře Vám k tomu poslouží prosvěcovačka vajec. Prostřednictvím prosvěcování vajec od sebe již po pár dnech líhnutí jednoduše rozpoznáte oplozená a neoplozená vajíčka.

První prosvěcování slepičích vajec by mělo proběhnout na konci první třetiny líhnutí, tedy osmý den po vložení vajec do líhně. Prosvícení vajec je dobré provádět v tmavé místnosti a nikdy ho neprodlužujete na více než několik vteřin, abyste plod vajíčka nepoškodili. Prosvěcování vajec probíhá tak, že vejce přiložte těsně na prosvětlovačku, aby světlo pronikalo přes skořápku. U oplozených vajec je poměrně zřetelně vidět zárodečný terčík od kterého vedou vlásečnice cév. Pokud je uvnitř vajíčka pouze zakalený obsah, je vejce neoplozené a z líhně ho zrovna vyjměte, aby se v líhni nešířily bakterie či plísně.

Prosvěcování vajec

Další prosvěcování vajec si naplánujte na 11. den po vložení vajec do líhně. Může se stát, že nějaký zárodek dobu inkubace nepřežil a odumřel. To nyní opět zjistíte pomocí prosvětlování vajec a pokud uvidíte, že v některých z vajec život neprobíhá, tak takové vejce z líhně rovněž odstraňte.

Poslední prosvěcování vajec by mělo proběhnout těsně před umístěním vajíček do dolíhně, tedy 18. den po vložení vajec do líhně.

Při líhnutí ostatní drůbeže jsou lhůty prosvícení vajec odlišné viz tabulka.

 

Druh domácí
drůbeže

Lhůty pro pravidelnou kontrolu

  1. kontrola

  2. kontrola

  3.kontrola

  Křepelka

  Po 7 dnech

  Po 9 dnech

  Po 14 dnech

  Slepice

  Po 8 dnech

  Po 11 dnech

  Po 18 dnech

  Bažant

  Po 8 dnech

  Po 12 dnech

  Po 20 dnech

  Krůta

  Po 8 dnech

  Po 13 dnech

  Po 24 dnech

  Kachna

  Po 8 dnech

  Po 13 dnech

  Po 24 dnech

  Husa

  Po 9 dnech

  Po 15 dnech

  Po 25-29 dnech

  Kachna pižmová

  Po 10 dnech

  Po 17 dnech

  Po 30 dnech



SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY