Jak vybrat správný kurník pro slepice

Rozhodli jste se založit svůj vlastní domácí chov slepic? V dnešní době se k chovu slepic vrací spoustu domácností, jelikož si dbají na kvalitu a chtějí mít neustálý zdroj vlastních čerstvých vajec. Pokud chcete mít zdravé a spokojené slepičky a zároveň nechcete jejich chovem trávit veškerý svůj volný čas, vyplatí se investovat do vhodného kurníku pro slepice. Jak ale takový kurník pro slepice vybrat a podle čeho se řídit?

Kurnik pro slepice POLLY DUPLEX


Na co se zaměřit při výběru kurníku pro slepice

Kurník pro slepice budete mít nejspíše na celý svůj život, a proto je důležité si dobře rozmyslet, co od něj očekáváte. V dnešní době existuje opravdu velké množství kurníků pro slepice, a proto si zde popíšeme, na co byste se měli při výběru zaměřit.

✓ Velikost – velikost kurníku pro slepice se přímo odvíjí od velikosti chovu. Obecně se udává 1m2 podlahové plochy na cca 4 dospělé slepice. Záleží však také na jednotlivých plemenech slepic a také na tom, jak jsou v kurníku uspořádány hřady a snášková hnízda. Prodejci zpravidla uvádí, pro kolik slepic je kurník vhodný, což výběr zcela jistě ulehčí.

✓ Materiál – co rozhodně stojí za zvážení, je materiál kurníku pro slepice. Vybírat můžete zpravidla dřevěný či plastový kurník pro slepice, kurník pro slepice z HPL laminátu, případně si můžete postavit zděný kurník pro slepice. Každý z těchto materiálů má své výhody i nevýhody, o kterých si můžete přečíst více v tomto článku.

✓ Údržba a čištění – to, jak snadno se bude slepičí kurník čistit, záleží z velké části na vybraném materiálu. Zpravidla se dobře čistí kurníky pro slepice vyrobené z plastu nebo HPL laminátu, jelikož tento materiál je hladký, můžete ho snadno umývat a neudržují se na něm čmelíci a další paraziti. Čištění může navíc velice usnadnit kurník pro slepice s výsuvným trusníkem nebo alespoň otevírací střechou.

✓ Izolace – aby bylo slepicím v kurníku příjemně ve velice horkém, ale i chladném počasí, tak je zapotřebí, aby kurník pro slepice dobře udržovat stálou teplotu. Zpravidla zděný kurník a kurník vyrobený z HPL laminátu dobře udržuje teplotu i bez dalšího zateplení. Pokud vybíráte plastový nebo dřevěný kurník, stojí za zvážení, zda raději nevybrat zateplený kurník pro slepice.

 


Jak kurník pro slepice vybavit

Výběrem kurníku to však nekončí. Kurník pro slepice by měl obsahovat tuto základní výbavu:

✓ Hřady – hřady neboli bidýlka jsou místa, na kterých slepice spí. Pokud hřady nejsou již součástí výbavy kurníku, budete je muset do kurníku pro slepice doplnit.

✓ Snášková hnízda – snášková hnízda pro slepice jsou někdy již zabudována v kurníku, případně z vnější části kurníku, což je ta nejlepší možnost. Při sběru vajíček totiž nebudete muset holky rušit a navíc vajíčka budou pěkně čistá a nepoškozená. Pokud v základní výbavě kurníku pro slepice kukaně nejsou, umístěte je na tmavší místo, v kterém budou mít slepice na snášení vajíček klid.

✓ Krmítka a napáječky – podle velikosti vašeho chovu umístěte do kurníku také vhodná krmítka a napáječky, ke kterým se slepice pohodlně dostanou.

✓ Automatická dvířka do kurníku – volitelnou volbou je poté automatické otevírání a zavírání kurníku, které Vám značně usnadní chov slepic především na začátku a na konci dne.

Kurnik pro slepice vybaveni

Ať už si vyberete jakýkoliv kurník pro slepice, zaměřte se především na to aby vám i vašim slepicím vyhovoval a také aby vám dlouho vydržel. Přejeme mnoho úspěchu při chovu a spokojené slepičky.

  
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY