🚛 ZÁSILKY VÁM EXPRESNĚ ODEŠLEME I VE SVÁTEČNÍ DNY. TAK NEVÁHEJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Jaký je nejlepší kurník pro slepice?

Už dlouho vybíráte a srovnáváte, který kurník pro slepice bude pro vás ten nejlepší? Na trhu jich je opravdu spousta, jak ale poznat který Vám vydrží opravdu dlouho, a který bude vyhovovat jak vám tak vašim slepicím? Abychom vám výběr alespoň trochu ulehčili, připravili jsme pro vás přehled nejužívanějších materiálů kurníku a shrnuli jejich hlavní výhody a nevýhody.

Jaky je nejlepsi kurnik pro slepice


1. Kurník z HPL laminátu

Kurník pro slepice vyrobený z velice unikátního HPL laminátu, si určitě zamilujete pro jeho skvělé vlastnost. Tento kurník s atraktivním designem zapadne na každou zahradu a bude ji zdobit opravdu dlouhou dobu. Jaké jsou další výhody tohoto materiálu?

✓ Životnost – kurníky pro slepice vyrobené z vícevrstvého HPL laminátu jsou velice pevné a odolné a vydrží opravdu dlouhá léta.

✓ Izolace – HPL laminát má i bez dodatečného zateplení velmi dobré izolační vlastnosti a slepicím bude v kurníku příjemně v létě, v zimě, ve větru i v bouřce.

 Čištění a údržba – nesmírnou výhodou kurníků vyrobených z HPL laminátu je jejich bezúdržbovost. Tento materiál totiž neabsorbuje žádné pachy ani vlhkost a nepodléhá hnilobě. Čistit ho můžete jakýmikoliv čistícími prostředky. Vhledem k tomu, že je materiál velice hladký, tak je velmi odolný proti napadnutí čmelíky a jinými parazity. K snadnému čištění pomůže ještě kurník s výsuvným trusníkem nebo kurník s otevírací střechou.

✓ Stabilita a mobilita – kurníky pro slepice vyrobené z HPL laminátu jsou po složení velmi těžké a tedy opravdu stabilní. Pokud byste však kurník potřebovali přemístit, můžete ho jednoduše bez jakéhokoliv nářadí zase rozložit.



2. Dřevěný kurník

Při hledání vhodného kurníku pravděpodobně nejčastěji narazíte na dřevěný kurník. Tento kurník je cenově dostupný, avšak má své pro i proti.

✓ Životnost – dřevěný kurník pro slepice není voděodolný a nasává vlhkost. Abyste životnost materiálu prodloužili, bude zapotřebí dřevo čas od času naimpregnovat.

✓ Izolace – samotné dřevo nemá příliš dobré izolační vlastnosti. Aby slepicím v kurníku nebylo v létě příliš teplo a v zimě zima, bude dobré zvážit, zda nezakoupit rovnou zateplený kurník pro slepice

✓ Čištění a údržba – čištění dřevěného kurníku budete muset provádět často a velmi důkladně, protože dřevo je dobrým útočištěm čmelíků a dalších drobných parazitů, kteří se ukrývají v nejrůznějších škvírkách. Dobrou volbou bývá kurník pro slepice s výsuvným trusníkem, který čištění velmi usnadní.

✓ Stabilita a mobilita – dřevěný kurník pro slepice je zpravidla těžký, a proto je velmi stabilní a nehrozí jeho převrácení ani při silném větru. Pokud byste však chtěli kurníkem pohybovat, bude pro vás lepší volbou pořídit si mobilní kurník, tedy pojízdný kurník na kolečkách.



3. Plastový kurník

Poslední možností při výběru je plastový kurník pro slepice. Jaké jsou jeho hlavní přednosti a nedostatky?

✓ Životnost – plastový kurník pro slepice vyrobený z opravdu pevného a odolného plastu by vám měl vydržet mnoho let.

✓ Izolace – plast je opravdu špatný izolant a bez dodatečného zateplení bude holkám v kurníku v létě i v zimě opravdu nepříjemně. Pokud sáhnete po plastovém kurníku, určitě vyberte zateplený kurník.

✓ Čištění a údržba – naopak čištění plastového kurníku jde velmi snadno, protože má hladké plochy a můžete ho jednoduše umývat. Na tomto materiálu se také nedaří čmelíkům. Když kurník budete pravidelně čistit a dezinfikovat, je jen malá šance, že váš  kurník čmelíci napadnou.

✓ Stabilita a mobilita – kurník pro slepice vyrobený z plastu je velmi lehký a nestabilní. Bude teda třeba ho umístit do závětří.

Doufáme, že jsme vám shrnuli všechny potřebné informace, které jste pro rozhodování potřebovali a přejeme mnoho radosti při chovu slepic.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY