Jak správně umístit budku pro sýkorky

Pověšení ptačí budky ve vaší zahradě je velmi laskavým krokem k pomoci při ochraně a podpoře ptactva ve vašem okolí. Sýkorky jsou krásní a pestrobarevní ptáci, kteří budou okrasou vaší zahrady. Ptačí budka pro sýkorky, se nejen musí dobře vybrat, ale také správně pověsit. Pevná, bezpečná a dobře umístěná budka pro sýkorky poskytuje ptáčkům bezpečné místo pro hnízdění, což je klíčové pro jejich úspěšné rozmnožování. V tomto článku najdete několik zásadních bodů, které je potřeba při věšení dodržet, aby budka pro ptáčky sýkorkám dobře sloužila.

ptaci-budka-do-textu

Zvolte správné místo

Ptačí budky, vyvěšujeme v místech, kde se ptáci pro které je určena vyskytují. Takovými místy jsou zahrady, sady, lesy nebo parky. Jakmile najdeme vhodnou lokalitu, vybereme klidné místo a dostatečně vysoký strom. Dřevěná ptačí budka je obvykle vybavena přesahující dřevěnou lištou, plechovou  dírkou, či drátěným okem.

Zajistěte bezpečnost

Budka pro sýkorky, by měla mít vletový otvor o průměru 3 cm, zároveň, by neměla být o nic víc široká, aby do ní nemohli vniknout nezvaní návštěvníci. Budku pro ptactvo umístěte minimálně do 2 m výšky, přičemž dodržte rozmezí 2 - 3 m. Pokud máte doma kočky, kromě výšky nezapomeňte vybrat takový strom, aby se kočka k budce pro sýkorky nedostala například přes větev.

tvojfotka-blog

Správná orientace

Více než na směru světových stran, záleží na okolním volném prostoru, vůči vletovému otvoru. Budku pro sýkorky tedy umístěte tak, aby sýkorce pro vlet nebránili žádné okolní překážky.

sykorky-do.textu

Trpělivost

Budka pro ptactvo se vyvěšuje již na podzim, zvláště sýkorky potřebují dostatek času, aby si vybrali místo pro hnízdění a s budkou se seznámili. Buďte trpělivý a dejte jim čas, pokud je budka pro ptáky správně umístěna, na jaře Vás čeká krásné překvapení!

Zapomínat bychom neměli ani na každoroční údržbu. Budku pro sýkorky po vyprázdnění hnízda důkladně vyčistěte a připravte tak pro další rok. Pokud se i vy, budete o budku dobře starat, bude s tímto ptactvem vaše zahrada krásná a plná života.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY