Jak nastražit past na potkany

Potkan obecný (Rattus norveqicus) je častým a hojně se vyskytujícím hlodavcem v naší zemi. Jeho rozšíření je zapříčiněno vysokou inteligencí, schopností přizpůsobit se různým prostředím, vyhledávat potravu a zejména se rychle množit. S potkany se běžně setkáme ve městech, vesnicích, průmyslových zónách a zemědělských oblastech. S chladnějším počasím, se umí přesunout až do úplné blízkosti lidských obydlí. V ten moment řešíme, jak se zbavit potkanů. Potkan často odhalí jed na potkany, a tak se jako nejlepší řešení nabízí zvíře odchytiti a pořídit past na potkany. V tomto článku se dozvíte, jak nastražit sklopec na potkany, aby, jste byli úspěšní a potkan se chytil.

potka-do-textu-dva

 Příprava pasti na potkany

Sklopec na potkany před manipulací opláchněte vodou, dále sním už manipulujte pouze v jednorázových rukavicích, aby se na past nepřenesl lidský pach, který by potkan vycítil. Oblečte si také triko s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty.

 Strategické umístění

Strategicky zvolte místo, kam sklopec na potkany umístit. Nejlepší místa jsou v blízkosti potravy a vody, nebo tam, kde jste zaznamenali potkaní aktivitu či našli trus. Past na potkany umístěte co nejblíže k přirozeným trasám potkanů a v místech, kde je nevyruší například domácí zvířata.

potkan

Volba vhodné návnady

I nejlepší past na potkany nebude úspěšná bez lákavé návnady. Potkani jsou všežravci a do pasti na potkany je lze nalákat na různorodé potraviny, jako jsou ořechy, uzeniny, vajíčko, anebo speciální granulované a tekuté návnady s vůní ryb, kterým potkan neodolá. Dle toho, jaký máte sklopec na potkany, umístěte zvolenou návnadu na nášlapnou plošinu, a to buď do středu nebo konce pasti podle toho, zda je past na hlodavce s jedním, nebo s dvěma vstupy. Potkan při nášlapu na plošinu spustí mechanismus pasti a sklopec se uzavře. Pokud past na potkany teprve sháníte, vyberte takovou, jejíž výbava obsahuje kleště pro umístění návnady, nebo závěsnou lžičku.

Odchycení a vypuštění

Vyčkejte, sklopec je inteligentní past na potkany a pokud jste dodrželi všechny výše zmíněné zásady, jak chytit potkany, brzy se problému s hlodavci zbavíte. Past na potkany kontrolujte dvakrát denně. Největší pravděpodobnost, kdy se potkan chytí, je v noci, kdy je nejvíce aktivní. Jakmile zvíře odchytíte, odvezte jej alespoň 10 km od Vašeho domova, pak jej můžete propustit do přírody.

v-pasti-do-textu-p1

Sklopec na potkany patří mezi nejefektivnější řešení, jak se těchto hlodavců zbavit. Jedná se o humánní způsob odchytu, ohleduplný k životnímu prostředí, jelikož nevyužívá jed na potkany. Díky pozinkovanému povrchu, kterým je past na potkany ošetřena, je odolná proti korozi a bude Vám v případě potřeby sloužit opakovaně řadu let.

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY