Jak na výběr umělé kvočny

Začínáte s domácím chovem a přemýšlíte, co všechno budete k líhnutí kuřat potřebovat? Pouhá líheň kuřat bohužel stačit nebude. Líheň na vejce Vám umožní umělé líhnutí kuřátek v domácích podmínkách bez kvočny. V přírodě se však vylíhnutá kuřata ještě po několik týdnů chodí ohřívat pod kvočnu a to Vám již líheň kuřat neumožní. Abychom se dokázali při domácím chovu tomuto chování drůbeže co nejvíce přiblížit, a odchovat zdravá a silná kuřátka, bude zapotřebí kuřátkům zabezpečit bezpečné prostředí se zdrojem tepla. Tyto podmínky dokáže zajistit takzvaná odchovna drůbeže neboli umělá kvočna.

odchovna kurat_1

Proč je umělá kvočna tolik důležitá

Jak jsme již zmínili, kuřata se v přírodě chodí ještě po několik týdnů ohřívat pod kvočnu. Nedělají to jen proto, že by jim to bylo příjemné, ale toto teplo ke svému životu nezbytně potřebují. Kuřata si totiž ještě nedokáží sami udržovat tělesnou teplotu a vlastní termoregulaci získávají až kolem 5. týdne života. Do té doby je zapotřebí, aby byli umístěné v dostatečném teple. Neméně důležitým faktorem pro správný odchov kuřat je také světelný režim a dostatečné množství vody a krmiva. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak zajistit správné podmínky pro čerstvě vylíhnutí kuřata, doporučujeme Vám článek Jak na úspěšný odchov kuřat.


Jaká bude nejlepší odchovna kuřat

Tou nejpohodlnější možností, je pořídit kompletní odchovnu kuřat. Co v praxi znamená kompletní odchovna kuřat? Je to celistvý systém, do kterého stačí kuřátka po vylíhnutí umístit, doplnit krmení a vodu a o více se nemusíte starat. Pojďme se tedy podívat do detailu, co všechno tato kompletní odchovna kuřat poskytuje.

✓ TOPENÍ – odchovna kuřat má v každé patře umístěnou výhřevnou jednotku, na které si můžete jednoduše regulovat teplotu od 0 do 40°C podle stáří kuřátek.

 SVĚTLO – každá výhřevná jednotka má výstup na žárovku. Kuřata tedy budou mít dostatek světla opět v každém patře umělé kvočny.

 KRMÍTKA – v každém patře odchovny je umístěné krmítko s mřížkou proti vyhrabování krmiva. Kuřátka tak mají neustále ke krmení přístup, ale přitom krmení nemohou rozhrabovat a roznášet.

NAPÁJECÍ SYSTÉM – v každém patře umělé kvočny mají kuřata dostatečné množství napáječek, do kterých je voda automaticky doplňována z jednoho hlavního zásobníky. Voda teda stačí doplnit do vrchního zásobníku a o víc se nestaráte.

 TRUSNÍK – pod každým patrem odchovny kuřat je umístěný výsuvný trusník. Trus tedy propadá z odchovny zrovna do tohoto trusníku, který poté jednou za čas jednoduše umyjete. Výhodu to má i pro kuřata, jelikož mají v umělé kvočně neustále čisto a nedochází v ní k množení bakterií.

 MOŽNOST ROZŠÍŘENÍ - výhodou této odchovny kuřat také je, že pokud se Váš chov rozroste, stačí jednoduše přikoupit další patro a budete mít opět dostatek prostoru pro všechna kuřata. Na odchovnu kuřat můžete bez problému stohovat také klec pro odchov kuřat, do které můžete kuřata přemístit, jakmile budou schopné vlastní termoregulace.

Jak na výběr umělé kvočny

Při výběru vhodné odchovny kuřat je zapotřebí vždy nejprve zvážit, jakou drůbež v ní budete chtít odchovávat, v jakém množství a kolik času chcete odchovu věnovat. Na výběr máte v podstatě z těchto tří možností:

1. VÝHŘEVNÁ TOPNÁ DESKA – tou nejzákladnější umělou kvočnou je klasická topná deska. Tato topná deska je maximálně pro 30 kuřat a zajišťuje pouze teplo. Před odchovem kuřat, tedy musíte nejprve zajistit vhodné místo, kam kuřata umístíte, a také zdroj světla, krmítka a napáječky.

2. TOPNÁ DESKA SE ZDROJEM SVĚTLA – tato umělá kvočna je vhodná také pro menší chov, protože dokáže zajistit teplo pro maximálně 50 kuřat. Umělá kvočna zajišťuje teplo, ale také světlo. Na Vás tedy je najít vhodné prostory, kam kuřata i umělou kvočnu umístíte a také krmítka a napáječky.

3. KOMPLETNÍ ODCHOVNA – třetí možností je již výše zmiňovaná kompletní odchovna kuřat, která zajišťuje všechny tyto body za Vás. Odchovna kuřat CIMUKA je vyráběna v několika velikostních provedeních, a vybere si tedy každý chovatel. Pro menší druhy drůbeže doporučujeme vybrat odchovnu drůbeže CIMUKA CB25 s výškou stropu 24 cm, pro větší druhy drůbeže včetně kuřat doporučujeme odchovnu drůbeže CIMUKA CB40 s vyšší výškou stropu 38 cm. Pro menší odchov stačí malá odchovna kuřat pro 30 kuřat a při líhnutí většího počtu můžete využít velkou stohovatelnou odchovnu až pro 225 kuřat.

Přejeme mnoho úspěchu při odchovu Vašich kuřátek.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY