Jak na líhnutí kuřat v líhni Puisor

Přemýšlíte, že si pořídíte domácí líheň Puisor nebo ji již máte doma a bojíte se, zda ji budete umět správně ovládat? Všechen strach můžete klidně odhodit, protože líheň na vejce značky Puisor je pro začátečníky jako stvořená. Při správném postupu s ní líhnutí kuřat zvládne opravdu každý.

Před samotným líhnutím

Než se pustíte do líhnutí kuřat, je potřeba líheň na vejce řádně vydezinfikovat, vysušit a poté zkontrolovat, že všechno funguje, tak jak má. Domácí líheň umístěte do místnosti se stabilní teplotou okolo 20-24°C. Poté líheň kuřat zapněte naprázdno alespoň na 24h a kontrolujte, zda se v ní udržuje konstantní teplota. Je možné, že líheň bude zpočátku zapáchat, ale ničeho se nebojte. Je to zcela běžný stav, protože dochází k vypalování nového topného tělesa. Pokud si umělá líheň teplotu pěkně udržuje, můžete si dojít pro násadová vejce.

Den 1-2: Vložíme vejce do líhně

Ještě než násadová vejce vložíte do líhně kuřat, nalijte vodu do menšího spodního kanálku, poté umístěte základnu a otočný rošt do líhně. Poté vložte násadová vejce do otočného roštu špičatou stranou dolů. Teplotu není potřeba nijak nastavovat, jelikož je již výrobcem přednastavena na ideální teplotu k líhnutí kuřat tedy 37,7 °C. Vlhkost by se měla pohybovat okolo 55-65 %  a v průběhu líhnutí si ji můžete regulovat tak, že vyjmete jedno vejce a vodu doplníte do kanálku. Teplotu i vlhkost si můžete během líhnutí kontrolovat na digitálním displeji.

dolevani_vody_do_lihne_puisor_io-103

Den 3-18: Začneme s otáčením vajec

Aby bylo líhnutí kuřat úspěšné, je potřeba vejci od 3. až do 18. dne líhnutí otáčet. Otáčení vajec totiž zamezí přilepení vyvíjejícího se embrya na skořápku. Levná líheň PUISOR IO-103TH má otočný rošt, který tento proces velmi usnadní. Vašim úkolem bude pouze pootočit páčkou minimálně 2x denně - ráno a večer. Pokud na otáčení vajíček nechcete myslet, můžete si pořídit líheň automatickou, která se o otáčení vajíček postará za Vás.

Okolo 8. dne vajíčka doporučujeme prosvítit, abyste zjistili, zda se embrya vyvíjí správně. V oplozených vejcích budou vidět krevní žilky a zárodky, zatímco neoplozená vejce jsou spíše zakalená. Neoplodněná vejce z líhně rovnou odstraňte.

system_otaceni_vajec_puisor_IO-103 obr

Den 19-21: Líhnutí je u konce

Po 19. dni vajíčka z líhně vyjměte, stejně jako otočný rošt. Poté vejce do líhně vraťte, ale tentokrát je položte přímo na mřížku, která je určená k dolíhnutí. Teplota bude neustále stejná, ale vlhkost je potřeba na tyto poslední tři dny zvýšit na 70-80% naplněním všech kanálků na vodu ve spodní části líhně. Vajíčky již neotáčejte, aby si kuřata moha najít tu nejvhodnější cestu ze skořápky ven. A poté nezbývá než čekat, než se kuřátka začnou klubat na svět. 

42-4

Kam s čerstvě vylíhlými kuřátky?

21 dní je obvyklá doba líhnutí kuřat, vlivem snížení teploty v líhni se však může tato doba klidně prodloužit. Při klubání kuřeti nijak nepomáhejte a zbytečně líheň nevětrejte, protože byste kuřeti spíše uškodili. Kuřátka nechte v líhni schnout klidně 24 hodin a poté je přesuňte do předem připravené odchovny, která kuřátkům zabezpečí dostatek tepla. Pokud se správném odchovu chcete dozvědět více, doporučuje Vám článek přečíst si článek o tom, jak na úspěšný odchov kuřat.

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY