Jak na úspěšný odchov kuřat

Blíží se líhnutí kuřátek a Vy jste dostali strach, zda se o ty malé roztomilé tvory dokážete postarat? Nebojte se, poradíme Vám, co všechno budou kuřátka v prvních týdnech života potřebovat. Péče o ně není nijak složitá a odchov kuřat zvládne i méně zkušený chovatel.

odchovna kurat

Než budou kuřátka dostatečně veliká a odolná, aby mohla přebývat v kurníku s ostatními slepicemi, je zapotřebí jim nachystat vhodné prostředí. Kuřátka budou v prvních týdnech života potřebovat k úspěšnému vývinu především teplo, světlo, krmení a vodu. Proto jakmile kuřata v líhni oschnou, bude pro ně nejvhodnější odchovna kuřat nebo umělá kvočna, která jim dokáže zajistit ty nejlepší podmínky.


Zdroj tepla

Čerstvě vylíhnutá kuřátka potřebují v první řadě dostatek tepla. Kuřata si totiž nedokáží sami udržet tělesnou teplotu a schopnost vlastní termoregulace získávají až kolem 5. týdne života. Do té doby jim bude muset dostatek tepla zajistit již zmíněná odchovna drůbeže či umělá kvočna. Teplotu měřte vždy ve výšce hlavy kuřete a v prvních dnech ji udržujte okolo 33°C. Poté ji můžete začít každý týden cca o 2°C snižovat, abyste kuřátka postupně připravili na přirozené podmínky. Za 7 týdnů se tak dostanete na 18-20°C. Správnou teplotu však vypozorujete i z chování kuřat. Pokud jsou celý den pod zdrojem tepla a choulí se při sobě, je jim zima, a jestliže se naopak všechna drží od tepla dál, je teplota moc vysoká. Ideální teplota pro odchov kuřat je, pokud se volně pohybují po celé odchovně drůbeže a pod tepelný zdroj se vrací.

Zdroj světla

Pro správný odchov kuřat je také důležitý světelný režim. Světelný režim totiž podporuje činnost hypofýzy, která působí na reprodukční funkce. Co to ve skutečnosti znamená? Řízený světelný režim oddaluje dobu snesení prvního vejce, ale naopak zvyšuje vytrvalost ve snášce, což určitě každý chovatel ocení. Světlo aktivuje chuť k jídlu, a proto v prvních dnech svítíme kuřatům bez přestávek. Po cca 4 dnech svícení postupně zkracujeme, až 7 týdnu svítíme pouze 8-9 hodin denně. V době, kdy by mělo Vaše plemeno začít snášet vejce, můžete slepicím začít svítit více tak, aby byly v kombinaci s denním světem vystaveny světlu v délce 14-17 hodin.

Krmení a napájení

Výživa je základem života všech živých tvorů. Ovlivňuje správný vývoj a růst mláďat. Během prvních 24h kuřatům nepodávejte žádné krmivo ani vodu, jelikož ještě využívají živiny ze žloutků. Od druhého dne kuřátkům podávejte čerstvou vodu okolo 20°C a  ke krmení je nejlepší možností podávat kompletní krmné směsi, které zajišťují všechny důležité živiny. Do krmné směsi doporučujeme ještě přidávat minerální krmivo, které kuřátkům dodá všechny vitamíny a minerály, které zlepšují využití krmiva a mláďata tak rychleji přibývají na váze.

System_krmeni_odchovny_drubeze_CIMUKA CB25-02-1K

Pokud hledáte odchovnu drůbeže, která zajistí kuřátkům všechny tyto důležité aspekty a Vy se nebudete muset již o nic víc starat, doporučujeme Vám odchovny kuřat CIMUKA. Tyto odchovny drůbeže zajistí kuřatům, ale i Vám vysoký komfort, jelikož se velice snadno čistí a vydrží Vám řadu let. 


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY