Jak na výběr klece pro králíka či morče

Než si pořídíte domů králíka nebo morče, musíte mu nejprve připravit vhodné zázemí, v kterém bude hlodavec trávit většinu svého života. Ne každému hlodavci však vyhovují stejné podmínky. Jak tedy vybrat vhodnou klec pro králíka nebo morče?  

Klec pro králíka

Kde plánujete králíka chovat?

Než začnete s výběrem klece pro králíka nebo morče, je důležité si promyslet, zda ho budete chtít chovat doma v interiéru nebo venku na zahradě. Tento krok je velmi zásadní pro určení typu klece pro králíky.

✓ Domácí chov – pro domácí chov budete vybírat spíše otevřené vzdušné klece pro králíky a morčata. Podle čeho králičí klec vhodnou do bytu vybírat, si rozebereme níže.

✓ Venkovní chov – pokud se rozhodnete chovat králíky ve venkovním prostředí, pak nebudete vybírat otevřenou klec pro králíka, v které by mu bylo chladno, ale uzavřený kotec pro králíka všeobecně známý jako králíkárna. Králíkárny se vyrábí v mnoha provedeních. Můžete vybírat malé i více patrové králíkárny nebo králíkárny s výběhem. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak vybrat správnou králíkárnu, přečtěte si blog: Jak má vypadat správná venkovní králíkárna.


Na co se zaměřit při výběru klece pro králíky

Jestliže jste se rozhodli, že chcete králíka chovat v domácím prostředí, máte na výběr mezi velkým množství různých klecí pro králíky, morčata a další hlodavce. Na co byste se měli především zaměřit?

✓ Velikost klece pro králíky a morčata – délka klece pro králíka by měla být minimálně 80 cm, šířka 40 cm a výška také 40 cm. Toto jsou však minimální rozměry a rozhodně tu platí čím větší, tím lepší. V případě, že hledáte klec pro dva králíky nebo králíka s morčetem, pak musí být delší strana klece minimálně jeden metr dlouhá. Pokud plánujete chovat více králíků nebo morčat, může pro vás být vhodná velká dvoupatrová klec pro králíky.

✓ Materiál klece pro králíky a morčata – Nejčastěji se klece skládají ze spodní plastové nádoby, kde je umístěna podestýlka a horní mřížované části. Pokud nechcete interiér domácnosti rozbíjet plastovou klecí, pak je výbornou volbou luxusní dřevěná klec pro králíka.

✓ Rozteč mříží - Roztečí se rozumí rozestup mezi jednotlivými dráty v mřížované části. Obecně platí, že čím menší druh hlodavců v kleci chováte, tím menší rozteč musí mříže mít. U větších hlodavců jako je morče nebo králík nevadí ani větší 3 centimetrové rozestupy.

✓ Dobré odvětrávání – klec pro králíka nebo morče by měla být vzdušná. Z toho důvodu je vhodnější klec s mřížkou než uzavřený plastový nebo skleněný box. Uzavřené stěny bez otvorů totiž drží prach z rozhrabané podestýlky uvnitř a ten dráždí oči a dýchací cesty zvířat.

✓ Snadná údržba – aby nebyl chov králíků či morčat noční můrou, musí jít klec snadno udržovat v čistotě. Ověřte si proto výšku spodní nádoby - čím vyšší, tím lepší. Pokud bude nádoba příliš nízká, tak Vám ušák bude rozhazovat hobliny všude po bytě. Naším tipem je proto klec pro králíky, která má ve spodní části klece průhledné plexisklo, které zabrání rozhazování hoblin a navíc výsuvný trusník, díky kterému klec opravdu snadno vyčistíte.

✓ Přenášení – ujistěte se, zda je možné klec pro králíky snadno přenášet. Menší králičí klec může být vybavena madlem, velká klec pro králíka může být případně umístěna na kolečkách pro snadné přemísťování.


Kam klec pro králíky a morčata umístit

Králíci i morčata mají velmi dobrý sluch, a proto byste je neměli umísťovat např. do kuchyně kde bývá největší rozruch. Hlasité zvuky u hlodavců vyvolávají stres, a proto vyberte místo, kde bude mít váš ušák klid. Klec také rozhodně nesmí stát na přímém slunci nebo v průvanu.

Nezapomínejte na pohyb králíka

Králík je velice aktivní zvířátko, které potřebuje až 3 hodiny volného pohybu denně. Pořiďte proto svému mazlíčkovi také venkovní výběh pro králíky. Velmi oblíbená je pro tyto účely přenosná ohrádka pro králíka, nebo výběh pro králíky s domečkem a podhrabavou zábranou. Pokud vyberete vhodný krytý výběh pro králíky a umístíte ho na stinné místo, může v něm králík klidně trávit v letních měsících několik hodin denně.

Doufáme, že jsme Vám poradili, jak vybrat klec pro králíka nebo morče a přejeme veselý chov.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY