Jak má vypadat správná venkovní králíkárna

Rozhodli jste se pro chov králíků, ale nevíte, kam ty malé ušáky ubytovat? Každý ví, že domovem pro králíky je králíkárna. Jak by ale taková králíkárna měla vypadat, jaké podmínky by měla splňovat a jak na výběr správné králíkárny?

Králíkárna

Jaké podmínky by měla králíkárna splňovat

Správná králíkárna by měla být pro Vaše mazlíčky především bezpečným, pohodlným a klidným místem. Králíkárna by měla by být dostatečně prostorná, čistá a suchá. Králíkárna by měla být pro ušáky příjemným útočištěm, kde budou chráněni před nepřáteli. Králík je velmi aktivní tvor, a proto nemůže trávit veškerý čas zavřený pouze v králíkárně. Výbornou variantou je proto králíkárna s výběhem, případně ke králíkárně pořiďte také výběh pro králíky, kde je necháte každý den dostatečně vyběhat.

Jak na výběr správné králíkárny

Při výběru vhodné králíkárny si musíte nejprve sami pro sebe zodpovědět několik otázek a to jaké množství králíků chcete chovat, kolik místa jim chcete dopřát a také, zda pro chov králíků máte na své zahradě dostatek místa.  Je nutné počítat s tím, že každý samec a každá samice budou potřebovat svůj vlastní kotec. Další jeden až dva kotce budete potřebovat pro mladé. Vybírat poté můžete mezi králíkárnou jednopatrovou, která bývá umístěna na dluhách nohách, což velmi usnadňuje obsluhu králíkárny. Další variantou jsou králíkárny dvoupatrové či vícepatrové, které jsou ekonomičtější pro větší chov králíků, ale musíte počítat s tím, že obsluha králíků zabere více námahy.

Na co dát pozor při výběru králíkárny

Králíkárna by měla být tak velká, aby se v ní králík mohl postavit na zadní a délka klece mu umožňovala udělat alespoň tři skoky vpřed. Velikost králikárny se tedy odvíjí vždy od plemena chovaných králíků. Při výběru králíkárny by Vás kromě velikosti mělo zajímat také to, jak se bude kotec pro králíky čistit. Ideální je, pokud je králíkárna vybavena výsuvným trusníkem, který jednoduše vyjmete, vyčistíte a vrátíte zpět. Dále by mělo být možné otevřít střechu kotce pro králíky. Pokud bude střecha připevněna napevno, velmi obtížně se do králíkárny dostanete. Králikárna by také měla zajišťovat tmavý, útulný prostor pro odpočinek králíka, kde se bude cítit v bezpečí a zároveň také „okno“ s pletivem, aby měl králík rozhled. 

Králíkárna FRED

Správné umístění králíkárny

Při umísťování králíkárny na zahradu je zapotřebí dodržovat určitá pravidla. Především zkuste vybrat místo, kde bude relativní ticho, protože králíci jsou citliví na hluk. Nadměrný rámus může způsobovat problémy, zejména pokud budete mít samice s mladými. Důležité je také umístit záda králíkárny směrem, kterým nejčastěji fouká a prší. Průvan králíkům ani morčatům neprospívá a může vyvolávat respirační onemocnění.

Nezapomeňte na výběh pro králíky

Jak jsme se již zmínili, králík je velice aktivní zvířátko a potřebuje až 3 hodiny volného pohybu denně. Výbornou variantou je proto králíkárna s výběhem nebo na léto můžete využít také pro zakrslé králíky či morčata domeček pro králíka s výběhem. Při horkých letních dnech musíme myslet především  na to, aby králíkárna nebo výběh nebyl vystaven přímému slunci. Velmi oblíbená je pro tyto účely přenosná ohrádka pro králíka, kterou můžete umístit do stínu. Výběh pro králíka mu poskytne tolik potřebný pohyb a navíc nebude muset trávit léto v rozpálené králíkárně.

Přejeme veselý a úspěšný chov :)


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY