Jak vybrat dokonalý domeček pro kočku

Pořídili jste si kočičku jako domácího mazlíčka a chcete jí dopřát zasloužené soukromí? Pak děláte naprosto správně. Téměř každá kočka vyhledává klidné, tiché a teplé místo pro svůj odpočinek. Na rozdíl od psa, který má rád společnost, kočky upřednostňují svůj klid a dostatečně velké množství spánku. Než sáhnete po prvním domku pro kočky, který Vám padne do oka, upřesníme si, jaké všechny typy domečků pro kočky existují, a který domeček bude ten nejlepší právě pro Vaši kočku.

Jak vybrat domecek pro kocky

Proč pořídit domeček pro kočky

Kočky jsou opravdu velcí spáči. Dospělá kočka prospí až dvě třetiny svého života, tedy spí 12 až 18 hodin denně. Abyste kočce zajistili opravdu kvalitní a spokojený spánek, je zapotřebí ji vyhradit místo, které bude jen pro ní, a v kterém se bude cítit útulně a bezpečně.

Typy kočičích domečků

Mezi domečky pro kočky můžeme zařadit několik druhů odpočívadel, které jsou určeny pro různé účely. Patří mezi ně:

✓ Otevřený pelíšek – jedná se o klasický pelíšek pro kočku bez stříšky většinou v látkovém provedení. Tento typ odpočívadla pro kočky je vhodný především do teplých interiérů, v kterých majitelé hodně topí. Kočky mají rádi teplo a proto pelíšek pro kočku není vhodný do chladnějšího prostředí.

✓ Závěsný pelíšek – tento typ pelíšku pro kočky můžete zavěsit na okno nebo rovnou na topení, aby se kočička mohla v pelíšku vyhřívat. Tento typ pelíšku pro kočku bývá oblíbený především v zimním období a také je vhodný pro kočky, které milují sledování dění v domácnosti.

✓ Iglů nebo kukaň pro kočku – kočička je v tomto typu úkrytu chráněna ze všech stran. Kukaň tak zajišťuje ochranu proti průvanu i hluku. Iglú nebo kukaň pro kočku se tedy hodí do chladnějších interiérů, nikoli však ven.

✓ Kombinace domku a škrabadla - pokud chcete své kočičce poskytnout nejen zázemí pro odpočinek, ale také prostor pro zábavu, můžete sáhnout po kombinaci kočičího domku a škrabadla, které kočky potřebují pro péči o své drápky.

✓ Domeček pro kočku – tento typ odpočívadla kočičce zajistí pocit bezpečí, klid a také přítmí, které je potřebné pro nerušený spánek. Vybírat můžete látkový domeček pro kočky, který je vhodný pouze do interiérů nebo venkovní domeček pro kočku. Venkovní domek pro kočku je v podstatě bouda pro kočky, která je vyrobená nejčastěji ze dřeva. Venkovní domeček pro kočky můžete umístit na zahradu nebo na balkón. Pokud potřebujete celoroční domek pro kočku, v které bude Váš mazlíček trávit čas i v zimním období, pak je nejlepší variantou zateplený domeček pro kočku nebo bouda pro kočku vyrobená z EKO plastu.



Vhodná velikost domku pro kočky

I přesto, že se kočka dokáže vejít i do těch nejmenších škvír, domeček pro kočky by měl poskytovat dostatek místa pro otočení, protáhnutí, vstávání a ležení. Velikost boudy pro kočky se proto vždy odvíjí od toho, jak velkého mazlíčka máte. Pokud srovnáme výše uvedené varianty domečků pro kočky, nejvíce prostoru nabídne právě venkovní bouda pro kočky. Zejména modely s terasou nabízí možnost, aby kočička měla dostatek soukromí uvnitř domku, a zároveň mohla trávit čas na vyvýšené terase venku, kde bude mít přehled o tom, co se kolem děje.

Kam umístit domeček pro kočky

Kočka má ráda svůj klid a soukromí, ale zároveň chce mít možnost pozorovat veškeré dění v okolí. Pelíšek ani domeček pro kočku by proto neměl být umístěny v průvanu na frekventované chodbě, ale spíš v rohu místnosti.

Doufám, že jsme Vám pomohli objasnit jaké všechny typy domků pro kočky můžete na trhu najít a nyní můžete vybrat ten nejlepší domeček pro Vaše kočky.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY