🚛 ZÁSILKY VÁM EXPRESNĚ ODEŠLEME I VE SVÁTEČNÍ DNY. TAK NEVÁHEJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Jak na líhnutí křepelek s úspěchem

Není nic krásnějšího, než sledovat, jak se líhne nový život. Kromě kuřátek, si můžete snadno v domácích podmínkách vylíhnout i drobné křepelky. Křepelka japonská nemá zachován pud sezení na vajíčkách, a proto je musíme odchovávat v líhni. Není to však nic těžkého, přesvědčte se sami!
Jak na lihnuti krepelek

Čím začít?

Abyste mohli s líhnutím křepelek vůbec začít, budete si nejprve muset zajistit oplozená křepelčí vejce. Pokud nemáte v okolí žádného chovatele, který by Vám násadová křepelčí vejce poskytl, tak nezoufejte. V dnešní době se dají násadová vejce jednoduše koupit na internetu na různých bazarech či facebookových skupinách. Dejte si však pozor, aby byla vejce čistá, bez deformací a měly pevnou, nepoškozenou skořápku.

Jakmile vejce seženete, dalším důležitým bodem je jejich uskladnění. Křepelčí vejce ukládejte špičatou stranou směrem dolů a skladujte max. 10 dní v teplotě okolo 15° (nikdy je nevkládejte do chladničky!). Nezapomeňte křepelčí vajíčka 2x denně otáčet o cca 45°C. Nemusíte otáčet každé vejce zvlášť, stačí si pouze plato vždy z jedné strany vypodložit.

krepelci-vejce

Už začneme s líhnutí křepelek?

Pokud ještě líheň na křepelky nemáte, vybírejte ji pečlivě podle toho, kolik křepelek plánujete líhnout a kolik času chcete líhnutí křepelek věnovat. Vybírat totiž můžete od levných líhní až po ty plně automatické.

Máte líheň na křepelky již doma? Nikam nespěchejte a než násadová křepelčí vejce vložíte do líhně, doporučujeme ji dobře vydesinfikovat, aby v ní nedocházelo k množení bakterií. Využít můžete např. Schopf disinfect premium. Jakmile je líheň čistá a suchá, umístěte ji do místnosti se stabilní teplotou okolo 20-24°C. Zapněte ji alespoň na 24 hodin a kontrolujte, zda se v líhni udržuje konstantní teplota a vlhkost.


Začínáme! 1. fáze: 1-2 den

Teprve teď přichází na řadu samotné líhnutí křepelek. Jakmile máte líheň na křepelky připravenou, můžete do ní vložit křepelčí vajíčka. Ideální teplota pro líhnutí křepelek by se měla pohybovat okolo 37,7°C. I přesto, že má většina líhní ukazatel teploty, doporučujeme si vždy přeměřit tepotu na vejcích ještě externím teploměrem. Vlhkost v líhni by se měla pohybovat v rozmezí 50-60% a reguluje se zpravidla doléváním vody, ať už ručně nebo pomocí automatického zvlhčovače.
 lihnuti krepelcich vajec


Začněte otáčet! 2. fáze: 3-14 den

Od třetího dne líhnutí křepelek je důležité začít vajíčka otáčet minimálně 2x denně, aby se zabránilo přilepení vyvíjejícího ho se embrya na skořápku. Pokud máte líheň s automatickým otáčením, tím lépe pro Vás, protože na otáčení vajec nebudete muset vůbec myslet.

Okolo sedmého dne doporučujeme křepelčí vejce prosvítit, abyste zjistili, zda se embrya vyvíjí správně. A jak poznáte oplozená vejce od neoplozených? V oplozených vejcích jsou zřetelně vidět krevní žilky a zárodky, zatímco neoplozená vejce jsou spíše zakalená.

Prosvěcování vajec

Hurá, už se klubou! 3. fáze: 15-18 den

Od patnáctého dne se již můžete těšit na líhnutí křepelek. Proto z líhně vyjměte vejce i otočný rošt a vejce poté položte zpět do líhně přímo na mřížku. Vejci již neotáčejte, teplotu udržujte stále na 37,7°C, ale zvyšte vlhkost na 70-80%.

Poté nezbývá než čekat a pozorovat, jak se líhne nový život. Pozor, pozorujte je přes zavřenou líheň, nechte je v ní řádně osušit a nejpozději do 24hodin je přeneste do předem nachystaných prostor. Ideálně do kompletně vybavené odchovny, která zajišťuje dostatek tepla, světla, vody i krmiva pro nově vylíhnuté křepelky.

Chov krepelek


Jak na chov křepelek?

Jakmile křepelky povyrostou a začnete přemýšlet jak chovat křepelky, tak můžete využít luxusní klece pro chov křepelek CIMUKA, které jsou vybaveny snáškovými zásobníky pro jednoduché odebírání vajec a navíc se ohromně snadno čistí.

Přejeme Vám hodně štěstí při líhnutí křepelek. Pokud plánujete chov křepelek a chtěli byste dozvědět více, přečtěte si tento článek Klec pro chov křepelek CIMUKA.

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY