Umělé líhnutí hus krok po kroku

Přirozené líhnutí je pro chovatele tou nejjednodušší cestou, jelikož celý průběh líhnutí si bere na starost máma husa. Co ale když husa nechce zasednout? S tím si dokážeme snadno poradit. Prozradíme Vám, jaké jsou hlavní zásady úspěšného líhnutí této vodní drůbeže.

lihnuti hus

Začneme od začátku – sběr vajec

Husy začínají snášet vejce hned z jara, kdy se začne prodlužovat den. Ke sběru husích vajec je tedy ideální konec února, a poté celé měsíc březen a duben. Husí vejce je před uložením třeba očistit od veškeré špíny a trusu. K očištění vajec bude nejvhodnější čistá suchá houbička či vlhký hadřík. Poškozená či jinak zdeformovaná vejce zrovna vyřaďte a očištěná vejce ukládejte na podložku. Pokud husí násadová vejce nemáte kde sehnat, můžete je jednoduše vyhledat a koupit na internetu. Vejce skladujte na chladnějším místě jako je sklep či špajz, jelikož ideální teplota pro skladování je 8 – 15 °C. Vejci nezapomeňte otáčet 2x denně o 180°C, aby v nich nedošlo k přilepení žloutku ke skořápce. Násadová husí vejce můžete skladovat až 30 dní.

husi vejce

Příprava líhně na umělé líhnutí hus

Husí vejce se doporučuje pár hodin před líhnutí nechat stát v pokojové teplotě a zatím si zapnout líheň, abyste otestovali zda všechno funguje, tak jak má. Pokud líheň drží stabilní teplotu můžete husí vejce umístit do líhně, ideálně naležato.


Líhnutí housat  – důležité mezníky

  • Pro líhnutí hus udržujte od 1. do 26. dne teplotu okolo 37,7 °C a vlhkost regulujte podle typu líhně ručním doléváním vody, nebo pomocí automatického zvlhčovače tak, aby se pohybovala mezi 55-60%.
  • Od 3. dne začněte vejci otáčet minimálně 2x denně o 180°C nebo pokud máte líheň automatickou, zapněte automatické otáčení vajec.
  • Od 8. dne začněte husí vejce ochlazovat a kropit, abyste napodobili proces líhnutí v přírodě, kdy matka husa odchází, aby si zajistila potravu a následně ještě mokrá usedá zpět na vejce. Ochlazování tedy není nijak složité, líheň stačí otevřít na cca 5 minut, aby vychladla a na konci této lhůty vejce pokropíte vodou v teplotě okolo 35°C. Každý den poté ochlazování prodlužujte o cca 2 minuty, až do 27. dne, kdy se dostanete až na 45 min ochlazování. Pokud si chcete celý tento proces usnadnit, líhně značky CIMUKA se o chlazení a kropení vajec postarají zcela za vás.
  • Okolo 10. dne doporučujeme husí vejce prosvítit, abyste zjistili, zda se embrya vyvíjí správně. V oplozených vejcích budou vidět krevní žilky a zárodky, zatímco neoplozená vejce jsou spíše zakalená. Neoplozená vejce můžete z líhne zrovna vyřadit.
  • 27. den vejce umístěte do dolíhně a už je neochlazujte ani jimi neotáčejte. Nezapomeňte na snížení teploty v líhni na cca 37,2 °C a vlhkost naopak zvyšte na 75-80 %.
  • Od 30. dne můžete začít pozorovat, jak se líhnou malá housátka na svět. Zatím však líheň neotevírejte a housata nechce klidně 24h v dolíhni vysušit, než je přesunete do předem připravené odchovny.

Doufáme, že Vám tento článek pomohl při líhnutí housat a přejeme Vám úspěšnou chovatelskou sezónu.