Domácí líhnutí hus - krok po kroku

Stalo se vám, že vaše husa odmítá zasednout na vajíčka, a tak nezbývá jiná alternativa než se pustit do umělého líhnutí hus v domácí líhni? Přirozené líhnutí může být pro chovatele pohodlnější, ale umělé líhnutí má také své výhody. Můžete si ho plně přizpůsobit podle svých potřeb a pokud dodržíte několik základních kroků, můžete si být jisti úspěchem.

Jak na domaci lihnuti hus

Jaké vybavení budete potřebovat pro umělé líhnutí hus?

První otázka, kterou si budete muset položit, je, kolik hus chcete vlastně vylíhnout. Toto rozhodnutí bude určovat výběr vhodné líhně na husí vejce a také počet násadových vajec.

  1. Líheň pro drůbež - Volbu líhně na vejce pečlivě zvažte v závislosti na počtu hus, které plánujete líhnout. Důležité je, aby líheň byla schopna udržovat konstantní teplotu a vlhkost. Pokud si nepřejete otáčet husí vajíčka ručně, zvažte zakoupení automatické líhně s držáky přizpůsobenými pro velká husí vajíčka. Moderní líhně jsou také schopny automaticky řídit vlhkost a provádět chlazení a kropení vajec, což může ušetřit váš čas a usnadnit proces.

  2. Husí násadová vajíčka - Pokud vlastníte vlastní chov hus, ideální je sbírat násadová vajíčka v období jara. Pokud nemáte možnost získat vlastní husí vajíčka, můžete je zakoupit od jiných chovatelů. Při nákupu vajíček vždy pečlivě zkontrolujte kvalitu a způsob jejich přepravy. Husí násadová vajíčka mohou být skladována až 30 dní v chladném prostředí. Více informací o výběru a skladování násadových vajec najdete v tomto článku.

Příprava na líhnutí housat

Pokud máte líheň na husy a násadová vejce připraveny a jste připraveni zahájit proces líhnutí, zvolte vhodnou místnost s pokojovou teplotou, která bude během následujících 30 dní poskytovat ideální podmínky pro inkubaci. Zajistěte, že líheň je v této místnosti zapnutá po celých 24 hodin, a pečlivě sledujte, zda udržuje požadovanou teplotu a vlhkost. Stejně tak násadová vejce by měla být přenesena z chladného prostředí a nechat se aklimatizovat v pokojové teplotě předtím, než je umístíte do líhně.

Hlavní faktory úspěšného líhnutí hus

Pokud máte svou drůbeží líheň správně připravenou, můžete do ní umístit husí násadová vajíčka. Vaším hlavním úkolem bude následující čtyři faktory:

  1. Teplota v líhni: Pro úspěšné líhnutí hus udržujte teplotu v líhni od 1. do 26. dne inkubace na přibližně 37,7°C, a poté ji na poslední tři dny snižte na přibližně 37,2°C.

  2. Vlhkost v líhni: Vlhkost by měla během prvních 26 dnů inkubace činit mezi 55-60%, zatímco na poslední tři dny líhnutí je nutné ji zvýšit na 75-80%.

  3. Otáčení vajec: Pravidelné otáčení vajec je důležité pro zabránění přilepení rozvíjejícího se embrya na skořápku. Začněte otáčet vajíčka alespoň dvakrát denně o 180° od 3. dne inkubace a pokračujte v tomto procesu až do 26. dne. Pokud máte líheň s automatickým otáčením vajec, usnadníte si tento krok. Ale na 27. den inkubace je nutné vejce přesunout z otáčecího roštu do líhně, kde mohou husy začít vylíhnout.

  4. Kropení a chlazení vajec: Husy, jako vodní drůbež, během přirozeného líhnutí na chvíli opustí vajíčka, aby hledaly potravu, což vede k ochlazení vajec. Následně se vrátí a navýší vlhkost vajec. Abychom tento proces simulovali při domácím líhnutí husích vajec a zvýšili úspěšnost, je nutné pravidelně chladit a kropit vajíčka. S ochlazováním začněte 8. den inkubace, kdy otevřete líheň po dobu zhruba 5 minut a poté pokapejte vajíčka vodou o teplotě přibližně 35°C. Každý den prodlužujte dobu ochlazování o přibližně 2 minuty, až dosáhnete na 26. den, kdy bude ochlazování trvat přibližně 45 minut. Pokud si chcete tento proces usnadnit, líhně značky CIMUKA se postarají o chlazení a kropení vajec za vás.

Pro lepší přehlednost jsme tyto čtyři faktory rozdělili podle dnů inkubace do následující tabulky:

Den 1-2 Den 3-7 Den 8-26 Den 27-30
Teplota v líhni 37,7°C 37,7°C 37,7°C 37,2 °C
Vlhkost v líhni 55-60%. 55-60%. 55-60%. 75-80 %.
Otáčení vajec Ne Ano  Ano  Ne
Kropení a chlazení vajec Ne Ne Ano  Ne


Abychom zjistili, jaký máme poměr oplozených a neoplozených vajec a zda se embrya vyvíjí správně, doporučuje vejce cca 9. den inkubace prosvítit. Pokud se chcete o prosvěcování vajec dozvědět více, doporučujeme Vám tento článek.

Přichází očekávaný den

Okolo 30. dne se již můžete těšit z prvních vylíhlých housátek. Zatím je však pozorujte pouze přes zavřenou líheň. Otevírání líhně by mohlo těm, co se teprve klubou na svět, uškodit. Housata nechce v líhni klidně 24h než pěkně oschnou a poté je teprve přesuňte do předem připravené odchovny.

Jste již připravení na vlastní líhnutí housat? Věříme, že ano a přejeme Vám hodně chovatelských úspěchů!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY