Jak na úspěšný odchov křepelek

Blíží se období líhnutí malých křepelek, a Vy stále nemáte připravenou žádnou odchovnu? Vytvoření vhodných podmínek pro odchov křepelek je klíčovou součástí celého procesu chovu. Pokud máte zájem o zdravé a produktivní křepelky, je nezbytné mít odchovnu křepelek připravenou včas. Ale co vlastně odchovna křepelek zahrnuje a jaké úkoly by měla splňovat?

odchov-krepelek-2

 

Odchovna křepelek - Je opravdu nezbytná?

Nově vylíhnuté křepelky nejsou schopny regulovat svou tělesnou teplotu, a proto je nezbytné ihned po vylíhnutí zahřát je na jejich optimální teplotu, aby přežily. Bezpečným místem s teplem je právě odchovna křepelek, někdy označovaná také jako umělá kvočna. Může to být libovolné uzavřené prostředí vybavené topným zdrojem.

Co potřebují malé křepelky?

Jak jsme již zmínili, je nezbytné přesunout křepelky do předem připravené a vyhřáté odchovny ihned po vylíhnutí. Jaká teplota je pro křepelky ideální a co dalšího je třeba zajistit?

  • Teplota - V prvním týdnu je ideální udržovat teplotu kolem 36°C. Postupně můžete teplotu snižovat tak, aby v druhém týdnu dosahovala přibližně 30°C. Ve třetím týdnu můžete dále snižovat na 25°C a udržovat ji kolem 20°C až do dospělosti. Chování křepelek vám pomůže určit, zda je teplota správná; pokud se přitulují k teplému zdroji, je teplota pravděpodobně příliš nízká, pokud se drží dál od tepla, je příliš vysoká. Ideální je, když se křepelky pohybují po celém prostoru odchovny a občas se vracejí k teplému zdroji.

  • Světelný režim - V prvních dvou týdnech by mělo být světlo neustále zapnuté, aby pomohlo mláďatům najít potravu a vodu a zabránilo jim se klovat. Delší světelný den podporuje růst křepelek. Po třech až pěti týdnech můžete snížit světelný den na 12 hodin denně.

  • Krmení - Křepelky rychle rostou a pohlavně dospívají (kolem 35. dne), proto je důležité poskytovat jim vysoce kvalitní výživu bohatou na dusíkaté látky a bílkoviny. Můžete přidávat uvařená vajíčka, tvaroh nebo syrovátku k jejich krmným směsím. Mějte také na paměti zelené krmivo, jako je hlávkový salát, pampeliškové listy nebo mladá tráva.

  • Voda - Nesmíte zapomenout na neustálý přístup k vodě. Při volbě napáječek buďte opatrní, aby křepelky nemohly utonout nebo se zamáčet.

Odchovna-krepelek-Cimuka

Jakou odchovnu křepelek si vybrat?

Nyní víte, co by měla odchovna křepelek zahrnovat, a je na vás, jakou možnost zvolíte:

  • Topná deska - Pokud si vyberete pouze topnou desku, budete muset zajistit vhodné prostory, zdroj světla, krmítka a napáječky.
  • Topná deska se zdrojem světla - Na trhu jsou k dispozici umělé kvočny, které poskytují teplotu i světlo pro křepelky. Opět budete potřebovat vhodné prostory a příslušenství.

  • Kompletně vybavená odchovna křepelek - Nejjednodušší možností je zakoupit plně přizpůsobenou odchovnu křepelek, jako je odchovna křepelek Cimuka. Tato odchovna je kompletní klec s regulovatelným zdrojem tepla, světlem a speciálními krmítky a napáječkami. Ušetříte si čas a místo, protože se tyto odchovny snadno stohují a čistí.

    Odchovna-krepelek-Cimuka

 

Bez ohledu na vaši volbu odchovny křepelek je důležité umístit ji do dobře větrané místnosti bez průvanu a rušivých prvků, které by mohly křepelky stresovat. Přejeme vám úspěšný odchov křepelek!

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY