Líhněte kuřata s námi v líhni CIMUKA PD

Plánujete začít líhnout kuřata a hledáte spolehlivou líheň, která vám usnadní celý proces líhnutí kuřat? Tento článek se zaměřuje na kvalitní líheň CIMUKA PD, která patří k předním líhním na trhu. Podíváme se na to, co všechno můžete očekávat od líhně CIMUKA PD během líhnutí kuřat.

Lihnuti kurat cimuka PD

Jaká je kapacita líhně CIMUKA PD?

Líheň CIMUKA PD je dostupná ve dvou velikostech, takže si můžete zvolit podle svých potřeb. Menší verze CIMUKA PD30SH pojme 30 slepičích vajec, zatímco větší model CIMUKA PD60SH pojme až 60 vajec.

Příprava líhně a začátek líhnutí kuřat

Před zahájením líhnutí je důležité připravit líheň CIMUKA PD. Umístěte ji do místnosti s konstantní teplotou mezi 20-24°C a nechte ji 24 hodin nahřát. Během zahřívání je důležité monitorovat teplotu a ujistit se, že líheň je připravená na líhnutí.

Nastavení teploty a vlhkosti v líhni

Během prvních dvou dnů po vložení násadových vajec do líhně budete klást důraz na udržení správné teploty a vlhkosti.

Teplota – Nastavení a udržování požadované teploty v líhni je snadné. Na přehledném digitálním panelu líhně můžete jednoduše nastavit teplotu pomocí tlačítek. Doporučená teplota pro líhnutí je ideálně 37,7°C.
Vlhkost – Udržování správné vlhkosti v líhni vyžaduje trochu více pozornosti, ale nezabere vám to více než pár vteřin denně. Vlhkost v líhni se udržuje přidáváním vlažné vody do spodních kanálků. Nejlepší je začít s přidáváním vody ještě před umístěním otočného roštu a vajec. Během procesu líhnutí lze vlhkost udržovat tím, že vyjmete jedno vajíčko a dolijete vodu do kanálku přes spodní mřížku. Pro prvních 18 dní se doporučuje udržovat vlhkost mezi 55-65 %.
Kontrolní alarm – Skvělým prvkem těchto líhní je možnost nastavit kontrolní alarm na panelu. Tento alarm vás okamžitě upozorní, pokud teplota nebo vlhkost klesnou pod přijatelnou úroveň nebo se příliš zvýší.

Lihen na vejce cimuka pd

Otáčení vajec v líhni

Líhně známé jako inkubátory CIMUKA PD SH jsou automatizované zařízení, což znamená, že otáčení vajec probíhá automaticky. Vaší jedinou úlohou bude třetí den zapojit otočné rošty k motoru, a poté se vajíčka budou otáčet každé 2 hodiny samy.

Kolem osmého dne je vhodné prosvítit vajíčka, abyste zkontrolovali správný vývoj embrya. Více informací o prosvěcování vajec naleznete v tomto článku.

Umístění vajec do dolíhně

Zhruba 19. den je klíčovým okamžikem. V této fázi budou vajíčka přesunuta do dolíhně, kde se začnou líhnout. Nemusíte se však obávat, že byste potřebovali další zařízení. Z líhně můžete udělat dolíheň tím, že vajíčka přesunete a odstraníte otočné rošty. Vajíčka uložíte zpět do líhně na spodní mřížku. V dolíhni už není nutné vajíčka otáčet. Důležité je zvýšit vlhkost v líhni, což lze dosáhnout naplněním spodních kanálků vodou, aby vlhkost dosáhla 70-80 %.

Lihen kurat cimuka pd

Kuřátka se líhnou

Líhnutí kuřat probíhá přibližně 21 dní po zahájení líhnutí. Během této doby můžete očekávat první narození. Je důležité nezasahovat a pouze pozorovat přes průhledné víko. Kuřátka by měla v líhni zůstat asi 24 hodin, aby oschla, a poté je přesuňte do připraveného kuřecího odchovu.


Věříme, že proces líhnutí kuřat s líhní CIMUKA PD bude hladký a bezproblémový. Tato líheň však může být využita i pro líhnutí jiných druhů drůbeže, pokud byste se rozhodli svůj chov dále rozšířit. Přejeme vám mnoho úspěchů!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY