Chyťte krtka na zahradě pomocí pasti

Je frustrující, když jednoho dne zaznamenáte jeden krtinec, a následující den se na vaší upravené zahradě objeví další tři. Trpělivost může být rychle vyčerpána. Existuje však jeden z nejlepších způsobů, jak se zbavit krtků na zahradě, a to pomocí pasti na krtka. Jak taková past na krtka funguje a je opravdu účinná?

Past na krtka

Krtek obecný

Krtek obecný je malým černým hmyzožravcem, který dokáže za den zkonzumovat množství potravy odpovídající jeho vlastní váze. To vysvětluje, proč se na našich zahradách zdá, že krtek zanechává za sebou armádu chodeb. Krtek si vytváří dvě druhy chodeb: obytné a okružní, kde loví potravu. Rychlost, kterou krtek hloubí chodby, se pohybuje mezi 12-15 metry za hodinu, a nadbytečná zemina, kterou vyhrabe, zůstává na povrchu ve formě hromádek, které nás často dovedou k šílenství. Krtek samotný však našim zahradám spíše prospívá tím, že je provzdušňuje a obohacuje živinami.

Princip fungování pasti na krtka

Existuje několik druhů pastí na krtka, ale kvůli ochraně tohoto živočicha doporučujeme živolovnou past na krtka, která je šetrná jak krtkovi, tak dalším zvířatům. Trubková živolovná past na krtka je účinným a ekologickým způsobem, jak se zbavit krtka. Past na krtka funguje na základě sklapovací pasti s průchodem. Trubková past na krtka má na obou koncích západku, které se snadno stlačují směrem dovnitř, ale nejsou možné otevřít směrem ven. To znamená, že krtkovi umožní vstup do pasti, ale nepřipustí ho zpět. Abychom krtka neublížili, doporučujeme používat past na krtka s signalizací, která okamžitě upozorní, když je krtkem odchycen.

past-na-krtka_01

Jak používat odchytovou past na krtka

Postup, jak chytit krtka pomocí pasti, není složitý. Zde je několik kroků, které vás provedou procesem zbavení se krtka:

  1. Krok - nejprve určete, které z krtčích chodeb jsou aktivní. To vám zvýší šance na rychlý úspěch. Můžete to provést tím, že dočasně zakryjete všechny vstupy do chodeb a pozorujete, které z nich budou druhý den obnoveny.

  2. Krok - očistěte past na krtka vodou, abyste odstranili lidský zápach. Manipulujte s pastí pouze v rukavicích, protože krtkův čich je velmi citlivý a cizí pach by ho mohl odradit.

  3. Krok - najděte vodorovnou část chodby, kde umístíte past na krtka. K tomu použijte lopatu a odhalte vrchní část krtčího tunelu, abyste se dostali ke chodbě. Past umístěte do chodby tak, aby byla propojena s krtčím tunelem a signalizační praporek směřoval nahoru.

  4. Krok - past na krtka nepotřebuje žádnou návnadu. Pokud krtci aktivně využívají danou chodbu, budou do ní dříve či později vstupovat. Pokud chcete krtka nalákat do pasti rychleji, můžete do ní umístit žížaly.

  5. Krok - past zakryjte zeminou a pravidelně kontrolovat signalizační praporek, abyste mohli krtka osvobodit, jakmile je chycen.

Další možností, jak se zbavit krtků na zahradě, je použití odpuzovače nebo plašiče krtků. Pokud chcete vědět více o tom, jak tato zařízení fungují, doporučujeme náš článek o tom, jak se zbavit krtků na zahradě. Přejeme vám úspěšný boj proti krtkům!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY