Umění úspěšného hnízdění andulek

Vlastníte pár andulek, které si našli vzájemnou náklonnost a plánujete rozšířit svůj chov? Pomocná ruka je potřeba, ale nemějte obavy, to není žádná věda. Pro úspěšné hnízdění andulek bude zapotřebí připravit vhodnou hnízdící budku pro andulky a také upravit jejich stravu. Jak na to?

hnizdici_budka_pro_anduky

Kdy je vhodný okamžik pro hnízdění andulek?

Andulky jsou schopny rozmnožování již od věku 10 měsíců. Optimální doba pro hnízdění andulek přichází na jaře, kdy se příroda po zimním období probouzí. Je důležité dbát na to, aby se andulky nepokoušely hnízdit více než dvakrát ročně, protože to pro ně může být fyzicky náročné.

Jak připravit prostředí pro hnízdění andulek

V přírodě si andulky samy vybírají různé dutiny a škvíry pro svá hnízda. Pokud však chováte andulky nebo papoušky v kleci nebo voliéře, je třeba pro ně zajistit vhodnou hnízdní budku. Hnízdní budka poskytne Vašim andulkám bezpečné místo k snášení vajec a vysezení mláďat bez stresu. Je důležité, aby se andulky v budce cítily pohodlně. Jak by tedy měla ideální hnízdní budka pro andulky vypadat?

  • Rozměry hnízdní budky pro andulky by měly být přibližně 15x15x20 cm s vletovým otvorem o průměru kolem 5 cm.
  • Budka pro andulky by měla mít otevírací střechu, což umožní průběžné pozorování mláďat a snadné čištění po odchovu.
  • Doporučuje se vyložit budku pro andulky hrubými hoblinami, ale dejte pozor, aby nebyly z chemicky ošetřeného dřeva.
  • Materiál budky by měl být odolný proti vlhkosti a hnilobě, aby vydržel dlouhodobé používání. Ideální volbou je hnízdní budka pro andulky z vícevrstvého HPL laminátu, který odolává poškození a lze snadno umýt čistícími prostředky.
  • Dbejte také na teplotu okolí během hnízdění, ideální rozsah je 20-22°C.

 

 

Jak správně upravit stravovací režim andulek

Už před samotným obdobím hnízdění je vhodné přizpůsobit stravu andulek tak, aby měly dostatečný přísun všech potřebných živin. Tímto způsobem si andulka přirozeně uvědomí, že je ideální čas na hnízdění, protože má zajištěnou potravu pro sebe i svá mláďata. Doporučuje se obohatit stravu andulek o naklíčená semena, čerstvou zeleninu, ovoce a vaječné směsi. Nesmíte zapomenout na dostatečný příjem všech nezbytných vitamínů a minerálů, které mají v tomto období zásadní význam pro zdravý vývoj mláďat. Můžete zvážit použití kompletního minerálně-vitaminového doplňku určeného speciálně pro andulky, papoušky a jiné exotické ptactvo. Tento doplněk lze snadno přidat do běžného jídelníčku andulek. Je také vhodné zařadit tyto vitamíny do stravy mláďat, aby měla optimální podmínky pro růst a zdravý vývoj.

Přejeme vám mnoho úspěchu při hnízdění a péči o vaše andulky.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY