Umělé líhnutí papoušků hravě

Líhnutí papouščích vajec je fascinujícím dobrodružstvím ve světě líhnutí! Díky jejich nádherným barvám jsou papoušci vyhledávanými exotickými mazlíčky. Pokud však nemáte štěstí na samici, která by pečlivě seděla na vejcích, máte možnost pustit se do umělého líhnutí pomocí inkubátoru pro papoušky.

lihen-pro-papousky

Co budete potřebovat pro umělé líhnutí papoušků?

Než se pustíte do samotného líhnutí, budete potřebovat oplozená papouščí násadová vejce a spolehlivý inkubátor pro papoušky.

  • Papouščí násadová vejce: Pro úspěšnou inkubaci je klíčové vybrat nepoškozená a nepoškozená vejce, aby byla zachována co nejlepší šance na vylíhnutí. Udržujte papouščí vejce při teplotě kolem 13 °C a relativní vlhkosti kolem 60 %. Tato vejce lze za vhodných podmínek skladovat až 7 dní. Pokud získáte násadová vejce od jiného chovatele, dbejte na kvalitu vajec.
  • Inkubátor pro papoušky: Při výběru inkubátoru pro papoušky dejte pozor na spolehlivost. Inkubátor by měl umožňovat přesnou regulaci teploty a vlhkosti a tyto parametry udržovat na konstantní úrovni. V inkubátoru pro papoušky by měla být také možnost automatického otáčení vajec, což je důležité pro vývoj embrya.


Jaký druh papoušků plánujete líhnout?

Tato otázka je zásadní před začátkem líhnutí papoušků. Druh papoušků může mít různé požadavky na teplotu, vlhkost a dobu líhnutí. Je důležité zjistit požadavky konkrétního druhu a přizpůsobit podmínky inkubace. Obvykle se líhnutí papoušků pohybuje mezi 24-28 dny.

Postup líhnutí papoušků pomocí inkubátoru

Líhnutí by mělo probíhat v místnosti s konstantní teplotou kolem 20-24°C. Před umístěním vajec do inkubátoru nechte líheň běžet nejméně 24 hodin, abyste ověřili, že udržuje požadovanou teplotu a vlhkost. Poté vejce umístěte špičkou dolů do otáčivého roštu v inkubátoru.

  1. Nastavení teploty a vlhkosti: Pro úspěšné líhnutí papoušků je důležité udržovat teplotu kolem 37,2°C a vlhkost mezi 45-65%. Během posledních tří dnů před líhnutím je třeba teplotu snížit na přibližně 36,5°C a zvýšit vlhkost na 70-80%.
  2. Otáčení vajec během inkubace: Papouščí vejce je třeba otáčet alespoň o 90° od třetího dne inkubace. Doporučuje se otáčet vejce minimálně 8krát denně. Automatický otáčecí mechanismus v inkubátoru usnadní tento proces.
  3. Prosvícení vajec: Pro prosvícení vajec a kontrolu embryonálního vývoje můžete použít světlo. Doporučuje se prosvěcovat vejce nejdříve od 8. dne inkubace, protože před tím nemusí být oplozená od neoplozených vajec rozpoznatelná.


Očekávejte s napětím líhnutí papoušků

Až přijde dlouho očekávaný den líhnutí, neprovádějte žádné zásahy. Počkejte, dokud se papoušci sami nevylíhnou z vajec. Poté novorozence přesuňte do připraveného místa pro odchov, kde jim poskytnete potřebné teplo a péči.

lihnuti-papousku

Líhnutí papouščích vajec může být velice obohacující zábava. Přejeme Vám šťastné vylíhnutí!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY