Jak na domácí líhnutí kachen

Rozhodli jste se, že si vylíhnete kachny v domácím prostředí a nevíte, jak na to? Žádný stres. Na líhnutí kachen není nic složitého, jen musíme dodržet pár důležitých kroků, o které se s Vámi v tomto článku podělíme. Tak s chutí do toho!

líhnuti kachen

Slepičí vs. kachní vejce

Kachna snáší samozřejmě větší vejce, než malá slepice. Velikostní rozdíl mezi nimi může být až 2 cm. Nejen, že je kachní vejce větší, ale také skořápka je daleko tvrdší a odolnější. Kachní vejce potřebují k vylíhnutí také více dní, než je tomu u slepic, které se obvykle líhnou za 21 dní. Kachna pekingská potřebuje k vylíhnutí 28 dní a kachna pižmová dokonce 35 dní.

slepici vs kachni vejce

Jak začít s domácím líhnutím kachen?

Pro líhnutí jsou základním kamenem násadová kachní vejce, která můžete sehnat buďto přímo od chovatele nebo si je objednat přes internet. Násadová kachní vejce by měla být čistá, bez jakéhokoliv poškození skořápky. Kachní vejce ukládejte špičatou stranou na podložku a 2x denně jimi otáčejte o cca 45°. Důležitá při uskladnění je také teplota, která by se měla pohybovat okolo 15°C. Takto uskladněná vejce můžete skladovat až měsíc, než je umístíte do líhně.

Umístění vajec do líhně

Ať už máte doma jakoukoliv líheň, nejprve ji doporučujeme vydezinfikovat a poté zapnout na nejméně 24h. V líhni nastavte teplotu na cca 37,7 °C a počkejte, až se teplota stabilizuje.


6 kroků k úspěšnému líhnutí kachen

  1. Do předem vyhřáté líhně na cca 37,7 °C vložte kachní vejce vždy špičatou stranou směrem dolů a v líhni udržujte vlhkost mezi 55-60 %. Pokud líheň nemá kontrolní alarmy, raději ji zpočátku kontrolujte sami, abyste si ověřili, že správně udržuje teplotu a vlhkost. .
  2. Třetí den inkubace začněte vejci otáčet. Pokud máte líheň automatickou, stačí zapnout automatické otáčení, pokud ne, otáčejte vejci ručním pohybem minimálně 2x denně o 45°C.
  3. Osmý den začněte kachní vejce pravidelně každý den ochlazovat a kropit, stejně jako to dělá kachna v přírodě. Kachna si musí každý den zajistit příjem vody a potravy a tak vejce na chvíli opouští a poté ještě mokrá dosedá zpět na vejce. Toto chování simulujete tak, že líheň cca na 5 minut otevřete, aby vejce vychladla, a než ji opět zavřete, tak vejce pokropíte vodou v teplotě okolo 35°C. Každý den poté ochlazování prodlužujte o cca 2 minuty, až do 25. dne, kdy se dostanete až na cca 40 min ochlazování. Pokud si chcete celý tento proces usnadnit, líhně značky CIMUKA se o chlazení a kropení vajec postarají zcela za vás.
  4. Asi okolo desátého dne inkubace vejce prosviťte a neoplodněná vejce z líhně odstraňte. V oplozených vejcích budou vidět krevní žilky a zárodky, zatímco neoplozená vejce jsou spíše zakalená.
  5. Tři poslední dny před líhnutí, tedy u kachny pekingské je to 25. den, umístěte vejce do dolíhně, kde s nimi již neotáčejte, ani je nechlaďte. Teplotu v líhni snižte na cca 37,2 °C a vlhkost naopak zvyšte na 70 - 80 %.
  6. Po těchto třech dnech se již můžete těšit na malá kachňátka. Nepokoušejte se jim však nijak pomáhat ze skořápky, opravdu to zvládnou sami. Líheň otevřete klidně až po 24. hod, až budou káčata pěkně oschlá a přesuňte je do předem připravené odchovny, která jim bude zajišťovat dostatek tepla i světla.

Nyní už víte o líhnutí kachen vše důležité. Přejeme hodně úspěchů a pokud byste s něčím nevěděli rady, klidně volejte naši zákaznickou linku.

  
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY