Čmelíci, hubení čmelíků a vhodné přípravky na čmelíky u slepic

Čmelík, čmelík kuří, ale také muňka nebo odborně Dermanyssus gallinae je nazýván agresivní, cizopasný parazit-roztoč, který útočí převážně v noci na Vaši drůbež (nejenom slepice, ale i křepelky, kačeny, husy, krůty či domácí holuby) a v případě nedostatku hostitelů napadá i savce, například psi a kočky, a dokonce někdy i člověka.

Přípravky na čmelíky

Jaký je koloběh života čmelíka

Po každém krmení se čmelíci ve svých úkrytech páří a následně samičky snášejí vajíčka (přibližně 3-7 vajíček každý den), ze kterých se následně během 2-3 dnů vylíhnou šestinohé larvy. Ty se nekrmí, ale po 1-2 dnech se vyvíjejí do dalšího stádia v osminohé Protonymfy. Ty se již krmí a po 1-2 dnech se dále vyvíjejí v Deuteronymfy, které se také krmí a dále se po dalších 2-3 dnech mění v dospělé čmelíky s 5x větší spotřebou vysáté krve při krmení oproti předchozím stádium. Následně dospělí čmelíci v dalších 12-24 hodinách krmí, páří a snášejí další vajíčka a koloběh se znovu opakuje.
Životní koloběh čmelíků


Čím se živí čmelík kuří

Čmelíci se živí krví svého hostitele (čmelík tedy saje krev z Vašich slepic či jiné drůbeže), ale trvale se na nich nezdržuje. Čmelíci u slepic jsou závažný problémem, jelikož patří mezi přenašeče různých chorob. Čmelíci na slepicích mohou způsobovat snížení kvality a produkce vajec, oslabení napadnuté drůbeže a v nejhorších případech může docházet i k úhynu.


Jak vypadají čmelíci

Čmelík kuří je opravdu drobný pavoukovitý parazit (má čtyři páry nohou), který dosahuje velikosti pouze od 0,4 do 1,0mm. Zbarvení čmelíků-muněk se liší v závislosti na objemu nasáté krve, a to od světle šedavé (nenakrmený) přes rudě hnědou (při krmení) až po černou (při trávení).
Kde se čmelík vyskytuje

Kde se čmelík vyskytuje

Čmelík je noční roztoč, který přes den spí ve svých úkrytech, mezi které nejčastěji patří různé škvíry a štěrbiny například ve spárách dřevěných kurníků (ideálně zateplených), ale najdete ho také pod hřady anebo v dřevěných snášedlech. Nasátí čmelíci se často shlukují k sobě a vytváří viditelné "mapy" těchto parazitů.


Jak na čmelíky u slepic

Při likvidaci čmelíků doporučujeme kombinovat přípravky, které slouží k hubení čmelíků z ploch, mezírek, hřadů atd. (MB Xpert, Milben Ex) a současně, které se aplikují přímo na drůbež (Reudanon, Reudanon Aerosol). Aplikaci doporučujeme provádět minimálně 2x kvůli koloběhu života čmelíka viz výše a to 5-8 dnů od první aplikace. Po každé aplikaci přípravků na čmelíky doporučujeme nekonzumovat vejce po dobu 3-5 dnů od aplikace přípravků. Navíc doporučujeme jako prevenci pravidelně kurník čistit od nečistot a na podlaze používat křemelínu (Ektosol fossil puder konzentrat) k likvidaci lezoucích parazitů.


Doporučená kombinace přípravků k efektivní likvidaci čmelíků: