Revoluční topné kabely a jejich využití

Každý chovatel se s tím v zimě střetl, že mu zamrzla voda v napáječce nebo mu potrhalo vodovodní potrubí. Není to nic neobvyklého a děje se to každou zimu. A taky každou zimu vznikají další podomácké nápady, jak napáječky rozmrazit. Některé nápady jsou finančně méně náročné a za některé si připlatíme, aby jsme ve výsledku zjistili, že zamrznutá voda je tam i nadále. Ale jde to i snadněji, tak se na to pojďme podívat. 

potrubi-zamrzle-kabel

Co jsou topné kabely? 

Topný kabel je opravdu jednoduché zařízení, které lze využít na rozmrznutí vody v napáječce a nebo v potrubí. Na trhu jsou různé druhy topných kabelů, například topné kabely do napáječek s nerezovým opletením topného tělesa, nebo topné kabely s termostatem, nebo topné kabely na potrubí. Každý topný kabel se skládá z topného tělesa, které je chráněno proti vodě ochranným obalem a z napájecího kabelu. Pak lze vybírat topné kabely s termostatem nebo bez. Topný kabel využívá tepelnou vodivost povrchů, nebo kapalin jako je voda. Ponořením kabelu do vody, nebo připevněním na kovové potrubí se dosáhne tepelné vodivosti a zamezí se tím zamrzání vody. 

Jaké druhy topných kabelů známe? 

V chovech zvířat se nejčastěji potýkáme se dvěma problémy - zamrzlé napáječky a zamrzlé vodovodní potrubí. Podle toho také dělíme topné kabely. Pojďme se blíže podívat na rozdíly: 

  • Topný kabel do napáječky - je nejčastěji využívaným a nejjednodušším způsobem jak předejít zamrznutí napáječky. Tyto topné kabely jsou určené pro ponoření přímo do vody, proto mají ochranný obal kolem topného tělesa odolný vůči vodě a změnám teplot. Nejčastěji se využívají nerezové opletení topného kabelu, aby se také zvýšila tepelná vodivost. 
  • Topné kabely na potrubí - se používají nejčastěji na vodovodní potrubí, která nejsou chráněná před mrazem. Kabel se umisťuje ze spodní strany potrubí a může se dodatečně zaizolovat nebo přelepit vodivou páskou, pokud ho chceme připevnit na plastové potrubí. 


Jak si vybrat správný topný kabel do napáječky? 

Tuto otázku řešíme nejčastěji: Jaký kabel vybrat do 10 litrové napáječky a jaký nám postačí do 2 litrové? Tyto otázky není jednoduché zodpovědět, protože se vyskytuje mnoho přeměnných, které nám můžou výběr stěžit. Je nutno počítat s teplotou prostředí, množstvím vody a výkonem topného kabelu. Obecně platí pravidlo: 

Čím větší mrazy a čím větší objem napáječky = tím větší výkon musí topný kabel mít!

Proto je vhodné si dobře přemyslet, zda nám bude daný topný kabel stačit i v mínus deseti stupních v napáječce s objemem 5 litrů. Pokud jsi nejsme jistí, je vhodné vzít topný kabel s vyšším výkonem, nebo víc topných kabelů. Bude zcela jasné, že v 10ti litrové napáječce při tuhých mrazech, malý topný kabel s nízkým výkonem napáječku před zamrznutím neuchrání. Vybírejte proto s rozumem, abyste předešli zklamání. 

Jak si vybrat vhodný topný kabel na potrubí?

Dřív než si koupíte topný kabel, měli byste zhodnotit, jaká délka topného kabelu bude ideální a zda bude potřeba kabel i potrubí dodatečně izolovat. Před výběrem změřte délku potrubí v úseku, který chcete chránit před mrazem. Je dobré mít na paměti, že v tomto případě neplatí pravidlo, čím víc, tím líp a delší topný kabel nemusí být vhodný. Důvodem je jeho umístění, topný kabel se umisťuje zespodu potrubí, aby vyzařované teplo sálalo směrem nahoru a docházelo tak k co nejmenším únikům tepla. Topný kabel lze kolem potrubí také obtočit, pokud je potrubí ve svislé poloze, ale je nutno dodržovat jistá pravidla. Každý výrobce v návodu pro topný kabel uvádí, jaký je doporučený minimální průměr návinu a vzdálenost mezi jednotlivými náviny, aby nedocházelo k přehřátí. Kabely se také nesmí křížit a ani zkracovat, proto vybírejte takovou délku, aby Vám topný kabel nepřečníval. 

Je vhodné topný kabel na potrubí dodatečně izolovat? 

Pokud je topný kabel vystaven povětrnostním podmínkám, je vhodné jej dodatečně izolovat takovou vrstvou izolace, jaká je doporučená v návodu. U plastových potrubí můžete topný kabel přelepit hliníkovou páskou, která bude lépe šířit teplo a celé potrubí ještě dodatečně zaizolovat, aby přes pásku zbytečně neunikalo teplo. 

Topné kabely jsou v mnoha ohledech skvělými pomocníky v zimě. Dbejte proto na výběr vhodného topného kabelu, držte se návodu v příbalovém letáku a dodržujte bezpečnostní pokyny. Pokud vše dodržíte, už Vás nebude trápit zamrznutá voda v napáječkách nebo roztrhané vodovodní potrubí.  

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY