Proč by měly být vitamíny součástí krmiva slepic?

Jistě znáte ten pocit, když na podzim a v zimě vyrazíte do lékárny pro různé vitamíny a doplňky stravy, abyste posílili svou imunitu a uchránili se před nemocemi. Ale co vaše holky v kurníku? Vitamíny a minerály jsou pro slepice stejně důležité jako pro vás, zvláště pokud chcete, aby vám snášely kvalitní vajíčka i v chladných měsících. Takže, jaké vitamíny byste měli zvážit pro své slepice a jaký je jejich význam?

dulezite-vitaminy-pro-slepice

 Jak se projevuje nedostatek vitamínů a minerálů v stravě slepic?

Slepice mají během snášení vajec velké nároky na energii, a není divu. V zimě, kdy ubývá slunečního světla a slepice nemají přístup k tak pestré stravě jako v jarních a letních měsících, může dojít k výraznému poklesu snůšky. Standardní krmné směsi pro slepice často nestačí pokrýt potřebné množství vitamínů a minerálů, které jsou pro jejich zdraví nezbytné. Ale jak poznat, že vaše slepice trpí nedostatkem některých vitamínů či minerálů?

  • Vápník - Vápník patří mezi nejdůležitější minerály pro slepice. Pokud mají slepice nedostatek vápníku, poznáte to okamžitě podle tenké a křehké skořápky vajec. Vápník však není klíčový jen pro skořápku, ale také pro správnou funkci kostí, svalů a nervů slepic.
  • Vitamín D3 - Vitamín D3 je během zimy pro slepice nezbytný. V létě si jej slepice dokáží vyprodukovat ze slunečního záření, ale v zimě je třeba ho doplňovat pomocí krmných doplňků. Vitamín D3 je nezbytný pro správnou vstřebatelnost vápníku, takže i když podáváte dostatek vápníku, bez dostatečného množství vitamínu D3 nebudou skořápky pevné.
  • Vitamín A - Vitamín A ovlivňuje kvalitu vajec a líhnivost. Navíc je důležitý pro zdravý růst kuřat.
  • Kyselina listová - Kyselina listová ovlivňuje nejen produkci vajec, ale také kvalitu opeření slepic.
  • Biotin - Biotin, což je vitamín B7, má vliv na zdraví kůže a peří. Nedostatek biotinu může vést k zánětům kůže kolem očí, zobáku a pařátů.
  • Zinek - Nedostatek zinku naopak může způsobit časté pelichání peří slepic.

    Toto jsou jen některé z klíčových vitamínů a minerálů, které jsou pro správnou funkci slepic důležité.

Jaké vitamíny pro slepice obstarat? 

Jak tedy zajistit, aby vaše slepice dostaly všechny potřebné vitamíny a minerály? Nejjednodušší a nejúčinnější způsob je zakoupit si směsi vitamínů a minerálů určené pro slepice, které obsahují správné poměry těchto živin. Díky tomu nemusíte přemýšlet o tom, které vitamíny a minerály podávat a v jakém množství.

Doporučení pro dávkování minerálů a vitamínů pro slepice

Z naší bohaté zkušenosti vám rádi doporučíme minerálně-vitamínové krmivo pro nosnice s názvem FIDMIX. Toto výživné krmivo obsahuje všechny výše uvedené klíčové látky, a navíc mnoho dalších pro podporu zdraví vašich slepic a zlepšení kvality jejich snášky vajec. FIDMIX je vyrobeno v České republice a neobsahuje žádné geneticky modifikované složky. Tato kombinace vitamínů a minerálů je vhodná jak pro slepice, tak pro další druhy nosnic, jako jsou kachny, husy, krůty, perličky a další drůbež.

Pro zajištění denního příjmu všech důležitých vitamínů a minerálů stačí denně přidat 2-3 polévkové lžíce této směsi do běžného krmení vaší drůbeže. Tímto jednoduchým způsobem můžete významně podpořit zdraví vašich ptáků a zároveň se těšit z výborných a kvalitních vajec.

 

 SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY