Připravte se na chov křepelek

Rozhodli jste se, že se chcete pustit do chovu křepelek, ale nevíte, co to přesně obnáší a jaké vybavení budete potřebovat? Můžeme vás ujistit, že na rozdíl od jiných druhů drůbeže potřebujete pro křepelky mnohem méně místa, což znamená, že tuto drobnou drůbež může chovat téměř kdokoli, dokonce i bez zahrady. Jak se tedy připravit na chov křepelek?

Klece pro chov krepelek

Proč si vybrat chov křepelek?

I přes svou malou velikost jsou křepelky japonské ohromně užitečnými ptáky a v mnoha ohledech dokonce předčí své větší drůbeží příbuzné. Křepelky lze rozdělit do dvou základních kategorií: nosné a masné. Nosné křepelky jsou skvělé pro vysokou produkci vajec, zatímco masné křepelky dosahují dvojnásobku hmotnosti a jsou určeny převážně pro masnou produkci.

  • Křepelčí vejce - Roční snůška křepelek japonských může dosahovat až 300 vajec za rok. Tato malá křepelčí vejce, s váhou kolem 12 g, jsou dokonce považována za zdravotní dar. Jsou bohatá na vitamíny a minerály, které podporují imunitu a celkové zdraví. Díky své pevné skořápce jsou také odolná vůči infekcím a bakteriím. Křepelčí vejce lze připravovat stejným způsobem jako slepičí vejce.
  • Křepelčí maso - Křepelčí maso je další lahodnou pochoutkou, která je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vysoké množství bílkovin a má nízký obsah tuku, což ho činí chutným a zdravým. Toto libové maso je oblíbené mezi dětmi i sportovci.


Jak vybrat klec pro křepelky

Prvním krokem je rozhodnout, kam umístíte své křepelky. V dnešní době máte mnoho možností výběru vhodné klece nebo kurníku pro křepelky. Z naší zkušenosti doporučujeme plastové klece pro křepelky. Tyto klece jsou prostorné a přitom šetří místo, protože se dají snadno skládat. Tyto klece respektují potřeby křepelek a zároveň poskytují pohodlí chovatelům. Jsou vybaveny trusníkem pod každým patrem, takže křepelky jsou vždy čisté. Stačí jednou za čas vysunout trusník a umýt ho. Klece na křepelky mají také snáškové zásobníky, kde se vejce po snesení odvalí a můžete je snadno sebrat.

Klece pro křepelky jsou k dispozici v různých velikostech, takže si můžete vybrat tu, která vám nejlépe vyhovuje. Pokud potřebujete více informací o výběru klece pro křepelky, doporučujeme si přečíst náš článek o tom, jak správně vybrat klec pro křepelky.

Krmení a napájení

Pro zajištění zdravého a produktivního chovu křepelek, které vás budou pravidelně obdaruje kvalitními vajíčky, je nezbytné zajistit jim vyváženou stravu bohatou na bílkoviny, vitamíny a minerály. Pokud jde o pitný režim, pro křepelky je nejlepší mít k dispozici čerstvou a čistou pitnou vodu. Co se týče krmení, máte dvě možnosti: zakoupit kvalitní komerční krmivo pro křepelky nebo si připravit vlastní směs. Denní spotřeba krmiva pro křepelky se pohybuje průměrně kolem 25-30 gramů.

Důležitou složkou domácí směsi pro křepelky jsou obiloviny, včetně pšenice, ovsa, prosa, čiroku a pohanky. Pro doplnění bílkovin můžete přidat hovězí moučku, hrách, tvaroh nebo vařená vajíčka. K zajištění dostatečného přísunu vitamínů můžete podávat zeleninu, jako je jetel, špenát, mrkev nebo listy pampelišky. Aby byly křepelky silné i během zimního období, je důležité zařadit do stravy i zdravé tuky ve formě slunečnicových, lněných nebo řepkových semínek.

Teplota a osvětlení

V letních měsících si křepelky vystačí s přirozeným slunečním světlem a nepotřebují dodatečné ohřevy. Avšak pokud chcete, aby křepelky snášely maximální množství vajec i v zimě, je třeba zajistit jim teplotu okolo 20°C a doplňkové osvětlení po dobu 14 hodin denně.


Jak vidíte, chov křepelek není nijak složitý a můžete s ním začít kdykoli. Pokud se ptáte, kde koupit křepelky nebo jak provést domácí líhnutí křepelek, můžete se podívat do našeho článku. Mějte jistotu, že vaše křepelky vám budou vděčné.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY