Pařeniště: Pomocník nejen s klíčením!

Pařeniště jsou skvělým prostředkem k podpoře růstu rostlin tím, že vytvářejí teplé a vlhké prostředí, což je ideální pro klíčení semen, rozvoj sazenic a celkově pro prosperitu rostlin. Existují různé typy pařenišť, a výběr závisí na Vašich potřebách a prostoru, který máte k dispozici. V článku si rozebereme, jak vybrat vhodné pařeniště, jak pěstovat rostliny v pařeništi a na co nesmíme u pařeniště zapomenout. 

blog-clanek-pareniste-mini-pareniste

Jak vybrat vhodné pařeniště? 

Správná velikost a provedení pařeniště umožní klíčení menšího nebo většího počtu rostlin a závisí na nich také, zda budeme chtít v pařeništi rostliny také vypěstovat nebo rostliny jenom předpěstovat a následně přesadit do záhonu. Zde se podíváme na možné velikosti pařenišť: 

  • Malá pařeniště a mini pařeniště: Obvykle jsou malé pařníky do 2,5 metru šířky a 2-3 metry délky. Mini pařeniště a malé pařeniště jsou ideální pro malou zahradu nebo pro začátečníky. Hodí se pro klíčení nebo pěstování menších rostlin, jako jsou saláty, ředkvičky nebo bylinky. Mini pařník lze také použít jako balkonové pařeniště. 
  • Středně velká pařeniště a velká pařeniště: Mají nad 2,5 metrů do šířky a nad 3 metry do délky. Střední pařeniště jsou vhodná pro větší zahrady. Poskytují více prostoru pro pěstování rozmanitějšího sortimentu rostlin, včetně větší zeleniny, nebo pro sadbování.
  • Tunelová pařeniště: Toto obloukové pařeniště poznáte dle jeho tvaru a může mít různou délku. Tunelová pařeniště jsou vhodná pro pěstování hlavně na polích. Pařeniště poskytují dobrou ventilaci a jsou praktická pro sezónní pěstování například salátů.

 

 

Jak na pěstování v pařeništi? 

Pěstování v pařeništi vyžaduje několik klíčových kroků a postupů, které nejsou vůbec složité. Zde je několik obecných rad:

  1. Příprava půdy: Připravte půdu do pařeniště podle potřeb konkrétních rostlin, které chcete pěstovat. Měla by být dobře propustná a obohacená živinami.
  2. Výběr rostlin: Vyber rostliny, které jsou vhodné pro pěstování v pařeništi. Mezi tyto rostliny patří například saláty, ředkvičky, polníček i některé bylinky.
  3. Zalévání: Udržujte rostliny dostatečně zalité, ale vyhýbejte se přemokření půdy. Pařeniště může zvyšovat teplotu a vlhkost, což může vést k uhnívání rostlin.
  4. Osvětlení: Správně osvětlené pařeniště je klíčové pro růst a vývoj rostlin. Světlo nesmí být moc přímé a vhodné jsou pařeniště s poloprůhlednou fólií.
  5. Ventilace: Pravidelně větrejte pařeniště, abyste zajistili dobrou cirkulaci vzduchu. To pomůže zabránit přehřívání a snížit riziko hniloby.
  6. Teplota: Monitorujte teplotu v pařeništi a přizpůsobujte ji potřebám rostlin. Některé rostliny preferují vyšší teploty, zatímco jiné mohou potřebovat chladnější prostředí.
  7. Hnojení: Dodávejte rostlinám v pařeništi potřebné živiny pomocí vhodného hnojiva. Můžete aplikovat zředěné hnojivo ve formě postřiku také na listy.
  8. Pravidelná údržba: Udržujte pařeniště čisté zvenčí i zevnitř, aby měli rostliny dostatek světla. Odstraňujte plevel a pravidelně kontrolujte stav konstrukce.

 

Pařeniště může být skvělým pomocníkem v zahradničení, proto byste neměli přijít o možnost si jej pořídit. V naší nabídce najdete široký výběr pařenišť a s jejich výběrem Vám moc rádi pomůžeme, tak nás neváhejte kontaktovat. 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY