Jak vybrat správný fóliovník?

Zahradní fóliovníky jsou skvělým pomocníkem v zahradničení, především pro předpěstování a urychlení růstu. Můžete je využít jak pro pěstování zeleniny nebo ovoce, také na pěstování vlhkomilných květin. Fóliovníky se používají hlavně kvůli prodloužení pěstitelské doby, pro předpěstování rostlin před sadbou na venkovní záhony, ale také kvůli ochraně rostlin před nepřízní počasí. Níže v článku se dozvíte, jaké fóliovníky lze pořídit, pro jaké konkrétní druhy zeleniny a ovoce jsou vhodné a jaké jsou jejich hlavní výhody.

foliovnik-na-zeleninu

Jak vybrat správný fóliovník?

Je dobré si nejdříve vybrat, kam chcete fóliovník umístit a jak velkou máte pro umístění plochu. Vybírat tak můžete zahradní fóliovník na zahradu, fóliovník na balkon, fóliovník na vyvýšený záhon,  mini fóliovník do menšího prostoru, nebo tunelový fóliovník pro pěstování salátů. Důležitým faktorem při výběru fóliovníku je jeho odolnost. Pevný fóliovník by měl odolat větru, silnému dešti i kroupám. Při výběru dbejte také na výbavu fóliovníku. Neodmyslitelnou součástí každého fóliovníku by měli být větrací okýnka, které budou udržovat proudění čerstvého vzduchu a tak se fóliovník nepřehřeje. Důležité je, aby okýnka měly síťky, protože mnoho rostlinných škůdců má křídla a mohli by zničit úrodu ve fóliovníku. Správný fóliovník proto slouží chrání rostliny nejenom proti nepřízni počasí, ale také proti škůdcům. 

Dělení fóliovníků dle velikosti

  • Menší zahradní fóliovníky svými rozměry můžete použít v menších zahrádkách a zároveň poskytnou dostatek prostoru. Vybírat můžete fóliovník 2x2 nebo fóliovník 2x3 metre, do kterých se Vám pohodlně vejdou papriky, rajčata i okurky. 
  • Vetší/velké zahradní fóliovníky nabízí velký prostor pro pěstování různých rostlin. Fóliovník 4x2 nebo fóliovník 3x6 metrů využijí jak velkopěstitelé tak i nadšení amatérští zahradníci. Můžete je také využít pro pěstování vzrostlejších exotických rostlin. 
  • Fóliovníky na balkon jsou skvělým řešením pro lidi, kteří si chtějí vypěstovat zeleninu a nemají vlastní zahradu. Balkony jsou často oslněné sluncem a panují na nich nehostinné podmínky. Správný fóliovník na balkon proto chrání před UV zářením, ale zároveň poskytuje dostatečnou zásobu slunečních paprsků.
  • Mini fóliovníky mají výhodu ve skladnosti a lze jich používat pro nakličování rostlin, nebo předpěstování sazenic. Mini fóliovníky lze použít také na vyvýšené záhony, na které stačí fóliovník jenom připevnit. 

 

 

Jaké jsou hlavní výhody fóliovníků? 

Největší výhody fóliovníků jsou nižší pořizovací náklady oproti klasickým skleníkům, snadné složení/rozložení a taky snadná údržba. Fóliovníky díky své konstrukci a nižší hmotnosti lze snadno přesouvat, díky různým variantám a provedením lze mít fóliovník i v bytě.
Hlavní výhodou fóliovníků je ochrana rostliny, níže naleznete, před čím může fóliovník chránit Vaše rostliny. 

Fóliovník ochrání rostliny před: 

  • přímým sluncem 
  • suchem 
  • silnými přívalovými dešti
  • kroupami
  • silným větrem
  • plísněmi přenášenými vzduchem
  • škůdci jako jsou třásněnky, svilušky, molice, mšice a jiné 
  • ptáky (špačky a jiné)
  • okusem od zajíců nebo srnek.

 

Jaké druhy ovoce a zeleniny pěstovat ve fóliovníku?

Mezi největší výhody pěstování ve fóliovníku patří především široké spektrum využitelnosti. Nejčastěji se fóliovníky využívají pro pěstování zeleniny, můžeme tak v nabídce najít fóliovník na rajčata, fóliovník na papriky, nebo fóliovník na okurky. Milovníci ovoce si se zahradními fóliovníky také přijdou na své. Z ovoce se ve fóliovnících velmi dobře daří jahodám, kterým vyhovuje teplé a vlhké prostředí. Co pěstovat ve fóliovníku mimo zeleniny a ovoce? Mnoho vášnivých pěstitelů využívá zahradní fóliovník pro pěstování exotických rostlin, rádi volí fóliovník s policemi, který jim poskytne mnoho odkládacího prostoru na truhlíky s květy nebo pro pěstování kaktusů. Policový fóliovník se také skvěle hodí také pro milovníky nakličování tzv. "micro greens". 

Fóliovníky jsou neodmyslitelnou součástí zahrady každého pěstitele, proto je dobré vybrat ten správný. S výběrem Vám rádi pomůžeme a v naší široké nabídce najdeme fóliovník přímo pro Vaši potřebu. Staňte se s našimi fóliovníky profíkem v pěstování rostlin. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat telefonicky nebo na mail.  

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY