Minerálně-vitamínové krmivo pro papoušky a andulky

Chováte papoušky, andulky, kanárky či jiné okrasné ptactvo a chcete jim zajistit dobrý zdravotní stav? Papoušci stejně jako lidé potřebují přijímat dostatek vitamínů a minerálů, aby správně prospívali. V základní potravě papoušků se však nevyskytují v dostatečném množství, a proto je třeba je doplňovat prostřednictvím krmných doplňků. V tomto článku se dozvíte, jak si zajistit úspěšný odchov a chov Vašich opeřenců, jaké doplňky k tomu využít a co všechno můžete přidáním minerálů a vitaminů do krmiva u papoušků podpořit.

fixmix PRO PAPOUSKY

Proč a kdy doplňovat minerálně-vitamínové krmivo do krmné směsi pro papoušky?

Vitamíny a minerály celkově podporují dobrý zdravotní stav papoušků, andulek, kanárků a jiných okrasných ptáků a přispívají k nutričnímu vyvážení krmné dávky s ohledem na potřebu živin.  Vitaminy pro papoušky podporují optimální vývoj kostry a celkově správný vývoj mláďat, proto je vhodné začít s doplňováním vitamínů již při růstu papoušků a odchovu mláďat. Minerální krmivo určitě oceníte při hnízdění ptáků, jelikož obsažené vitaminy a minerály podporují oplozenost a líhnivost vajec. Vitaminy a minerály se samozřejmě doporučují přidávat do krmné směsi při onemocnění, rekonvalescenci či přepeřování papoušků. Minerálně-vitaminové krmivo totiž podporuje imunitu ptáků, přispívá k lepší činnosti trávicí soustavy a stimuluje tvorbu nádherného opeření ptáků. Krmný doplněk navíc obsahuje barviva k dosáhnutí sytějších a zářivějších odstínů peří.

Z naší nabídky Vám můžeme doporučit kvalitní, zákazníky odzkoušené a doporučené minerálně-vitamínové krmivo pro papoušky značky FIDMIX. Minerální krmivo je vyráběno z kvalitních surovin v České republice a neobsahuje žádné geneticky modifikované suroviny.


Doporučení dávkování minerálního krmiva FIDMIX:

Minerálně vitaminové krmivo se používá denně, rovnoměrně rozmíchané do krmiva viz tabulka níže. Jedna plná čajová lžička obsahuje cca 5 g.

Doporučené dávkování pro ptactvo FIDMIX

 Jak jednotlivé obsažené vitaminy a minerály ovlivňují zdraví papoušků?

  • Vápník je ve výživě doslova životně důležitý. Je nezbytný k zdravému vývoji kostry a pro správnou funkci nervové a svalové soustavy. Dále je důležitý pro tvorbu skořápek - pomáhá samicím, které trpí na zadržení vejce z důvodu měkké skořápky či nedostatečných svalových stahů.
  • Vitamin D3 velmi úzce souvisí s dostatkem vápníku, jelikož je nezbytný pro jeho správné absorbování. Jeho dostatek je důležitý jak pro vyvíjející se a dospělé jedince, tak i pro zárodky mláďat ve vajíčku.
  • Vitamin A je nezbytný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu, který papouškům umožňuje vidět i při nízkém osvětlení. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, poškození oční sítnice, zánětům očních spojivek či k různým zánětům.
  • Vitamin E ovlivňuje především plodnost ptáků a zvyšuje snášku.
  • Vitaminy skupiny B (B1, B2 B6, B12) ovlivňují činnost nervové soustavy, životaschopnost a metabolismus papoušků, mají vliv na snůšku, vývoj embrya a líhnivost.
  • Biotin pomáhá předcházet vypadávání per a vzniku holých míst.
  • Methionin je nejdůležitějšími stavebními prvky peří. Podporují přepeření a stimulují tvorbu nádherného opeření ptáků.
  • Lutein, Kanthaxanthin jsou bezpečná barviva, která pomáhají k dosáhnutí sytějších a zářivějších odstínů peří.

 

Další obsažené vitaminy a minerály: Fosfor, Sodík, Vitamin K3, Vitamin C, Niacinamid, D-Pantothenan vápenatý, Kyselina listová, Cholin, Betakaroten, Inositol, L-lysin,  Železo, Mangan, Zinek, Měď, Jód, Selen