Krmivo pro křepelky ve snášce

Chov křepelek japonských se stává čím dál více oblíbený hned ze několika důvodů. Křepelčí maso, ale i vajíčka jsou nesmírně zdravé, ale zároveň i velice chutné. Jelikož jsou křepelky malé, nepotřebujete pro jejich chov velikou zahradu jako při chovu slepic, ale chov křepelek můžete mít i na malém prostoru na zahradě nebo třeba v garáži. Pokud chcete, aby užitkovost Vašich zvířat byla co nejvyšší, bude třeba jim ušít jídelníček přímo na míru. Jak ale vybrat krmivo pro křepelky?

Chov krepelek krmeni pro krepelky

Čím krmit křepelky

Křepelka japonská dosahuje snášky až 320 ks vajec za rok. To však není zadarmo. Aby křepelka měla kde brát energii a mohla produkovat svá opravdu zdravá a živinami nabitá vejce, musíte jí dopřát kvalitní plnohodnotnou stavu a dostatek čisté vody. Nejvhodnější a také nejjednodušší je používat krmivo pro křepelky, které již obsahuje správný poměr obilovin, bílkovin, vitamínů a minerálů. Krmná směs pro křepelky tak poskytuje křepelkám ve snášce komplexní výživu a navíc ještě podporuje vyšší snůšku vajec a tvorbu tvrdé skořápky.

Hlavní složky krmení pro křepelky

Pokud si z jakéhokoliv důvodu chcete vyrobit krmivo pro křepelky po domácku, nezapomeňte do něj přidat následující suroviny. Základní složkou krmení pro křepelky jsou obiloviny jako např. pšenice, oves, proso, čirok nebo pohanka. Velmi důležitou a často opomíjenou složkou je dostatek bílkovin, které můžete do krmení pro křepelky dodat např. prostřednictvím moučky z vojtěšky, rozemletého hrachu, tvarohu nebo vejce na tvrdo. Pro lepší kondici nezapomeňte krmivo pro křepelky obohatit o zeleninu (jetel, salát, špenát, mrkve, listy pampelišky). V zimním období se do krmení pro křepelky dodává více semen (slunečnicové, lněné, řepkové), aby křepelky měly energii.

Jak na krmení křepelek

Křepelka japonská patří mezi hrabavou drůbež. Jak už z tohoto názvu vyplývá, křepelky rádi hrabou a Vašim úkolem je tedy podávat krmivo pro křepelky tak, aby ho celé nerozhrabaly a neznečistily. Ideální je krmivo pro křepelky umístit do krmítek, které mají ochranou mřížku proti rozhrabování a plýtvání krmiva. Chovatelům se pro chov křepelek velmi osvědčili klece pro křepelky, které jsou vybaveny právě těmito praktickými krmítky, ale navíc se také opravdu snadno čistí pomocí výsuvného trusníku. Při krmení křepelek nesmíme opomenout ani na čistou vodu, ke které by měly mít křepelky neustále přístup.

Investice do krmení pro křepelky se rozhodně vyplatí. Čím lepší a kvalitnější krmivo křepelkám poskytnete, tím více vynikajících vajíček Vám také snesou.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY