Jaké vybrat nejlepší granule pro králíky

Chtěli byste si pořídit králíky nebo dokonce už svůj chov králíků máte a stále pátráte, jak je správně krmit? Pokud chcete mít zdravé králíky, které budou hezky nabírat na váze, pak bude výběr krmení pro králíky klíčový. Čtěte tedy dále a dozvíte se, čím krmit králíky na výkrm a jak vybrat ty nejlepší granule pro králíky.

Krmivo pro kraliky

Seno jako naprostý základ krmení pro králíky

Seno nesmí chybět v jídelníčku králíků v žádném ročním období. Seno je totiž tou nejdůležitější součástí denního příjmu králíků. Seno má vysoký obsah vlákniny, která je zásadní pro udržení zdravého trávicího traktu králíků. Zároveň seno pomáhá také k obrušování králičích zubů, které neustále dorůstají. Seno by tedy stejně jako voda mělo být králíkům neustále dostupné.

Granule pro králíky vs. domácí krmná směs

Je na každém, zda si raději umíchá svoji vlastní krmnou směs pro králíky nebo raději sáhne již po hotovém krmení pro králíky. Kupované krmivo pro králíky je však nejen mnohem jednodušší na přípravu a podávání, ale navíc je složeno tak, aby obsahovalo všechny důležité živiny v ideálním poměru. Mimo jiné jsou jeho součástí také vitamíny a minerály a další stopové prvky, které jsou velmi významné pro dobré zdraví králíků. Díky tomu jsou granule pro králíky, někdy také nazývané jako pelety pro králíky velmi výživné a králíci po nich krásně nabývají na váze. 

Krmivo pro králíky s léčivy

Pří výběru krmení pro králíky si můžete všimnout, že některé granule pro králíky obsahují léčiva. Co to v praxi znamená? Pelety pro králíky s KOK, tedy kokcidiostatiky obsahují léčiva – účinnou látku, která působí preventivně proti kokcidióze. Kokcidióza je velmi časté onemocnění králíků, které se projevuje trávicími obtíži a při závažnějším projevu nemoci králíci hynou. Z tohoto důvodu je dobré králíky především v letních měsících preventivně zkrmovat krmivem s kokcidiostatiky, abyste této nemoci předešli. Granule pro králíky s léčivy můžete králíkům podávat již v momentě, kdy začnou samostatně žrát.  U vykrmovaných králíků však nezapomeňte granule s léčivy na posledních 14 dní před porážkou vysadit a nahraďte je krmivem bez kokcidiostatik.

Čím obohatit stravu králíků

Králíci milují ovoce a zeleninu, která je velmi bohatá na vitamíny a stopové prvky. Králíkům proto můžete stravu obohatit o pampelišku, petržel, jetel a další rostlinky, které najdete na Vaší zahradě. Nepřehánějte to však s množstvím a vždy si předem raději zjistěte, co žere králík domácí, aby mu některá rostlina spíše neublížila. Nezapomeňte přidávat také dostatek tvrdé potravy, např. uschlý chléb, které bude králíkům sloužit jak pro zábavu, tak především pro obrušování hlodáků.

Nevhodné stravování může vést k několika zdravotním problémům králíků, především s jejich trávicí soustavou. Doporučujeme proto stravu králíků nepodcenit. Přejeme úspěšný chov.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY