Králíky na výkrm: Čím krmit?

Chováte králíky a toužíte, aby prosperovaly a aby si udržovaly ideální váhu? Klíčové je poskytnout svým králíkům vyváženou stravu, obsahující všechny potřebné živiny. Jak by mělo vypadat kvalitní krmivo pro králíky a co je nejlepší pro krmení králíků určených k výkrmu?

granule-pro-kraliky

Sázka na jistotu: Granule pro králíky

Pro optimální výkrm králíků je nejjednodušší a zároveň nejlepší volbou již hotové granule pro králíky. Tyto granule, někdy označované jako pelety, jsou vytvořeny odborníky na výživu a obsahují všechny nezbytné živiny v optimálním poměru. Někteří majitelé raději připravují domácí směsi pro své králíky z vlastních zdrojů, což je také možnost. Je však nezbytné dobře porozumět nutričním potřebám králíků, protože nesprávná strava může způsobit několik problémů s trávením. Hotové krmivo pro králíky může být o něco dražší než vlastní příprava stravy, ale ušetří vám spoustu práce a rozhodování, co všechno by měli králíci jíst.

Ochrana před kokcidiózou

Kokcidióza je časté infekční onemocnění králíků, které se projevuje trávicími obtížemi a může vést k úmrtí králíků. Mladí jedinci do 12 týdnů jsou nejvíce náchylní. Onemocnění obvykle vypuká na jaře a v létě, kdy je vyšší teplota a vlhkost. Jako preventivní opatření proti této nemoci lze využít granule pro králíky obsahující kokcidiostatika. Tato krmiva lze podávat králíkům od okamžiku, kdy začnou samostatně jíst. Pokud nechcete užívat granule s léčivy celoročně, doporučuje se přidat je především v létě, kdy je riziko nemoci vysoké. U králíků, kteří jsou krmeni za účelem porážky, je však důležité granule s léčivy vysadit a nahradit je krmivem bez kokcidiostatik minimálně 14 dní před porážkou.

Co by měl králík jíst?

I když jsou granule pro králíky klíčové pro výživu, nezapomínejte na seno. Seno by mělo být v jídelníčku králíků neustále k dispozici, protože obsahuje vysoké množství vlákniny, což je důležité pro zdravý trávicí trakt. Vedle granulí a sena můžete přidat tvrdé pečivo, například suchý chléb, pro obrušování králičích zubů. V období jara a léta můžete také obohatit stravu přírodními dary, jako jsou pampelišky, jetel, mrkev nebo celer. Tyto rostliny jsou plné vitamínů a stopových prvků.

Platí, že jsme to, co jíme, a to platí i pro králíky. Správná strava je klíčová pro zajištění zdraví vašich králíků, proto se snažte být v jejich stravování pečliví. Přejeme vám spokojené a zdravé králíky! :)


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY