🚛 ZÁSILKY VÁM EXPRESNĚ ODEŠLEME I VE SVÁTEČNÍ DNY. TAK NEVÁHEJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Čím krmit slepice, aby dobře nesly?

Nesnáší Vám slepice tak, jak byste si představovali? Možná jim pouze chybí kvalitní výživa. Správná strava je totiž základem všeho, a pokud má vaše drůbež dlouhodobě krmivo s nedostatkem bílkovin, vitamínů nebo minerálů, pak se to často projeví právě na snížení snůšky vajec nebo na kvalitě opeření. Jaké krmivo pro slepice tedy zvolit a čím krmit slepice?

Krmivo pro slepice cim krmit slepice

Základem je pestrá strava

Slepice rozhodně není žádná popelnice, které shrneme zbytky od oběda, ale potřebuje mít pestrý a vyvážený jídelníček. Podstatou správného krmení pro slepice jsou tyto suroviny:

Pšenice – je základním kamenem každé krmné směsi. Tato obilovina je pro slepice největším zdrojem energie, a proto by krmivo pro slepice mělo obsahovat asi 50 % pšenice.

Kukuřičný šrot – je další velice energetickou potravinou. V krmné směsi pro slepice by měl zaujímat cca 25%. V létě můžete kukuřičný šrot využít v menším poměru, v zimě pro doplnění energie naopak ve větším.

Bílkoviny – jsou velmi často opomíjenou složkou v krmení pro slepice. Pokud má slepice dokázat vyprodukovat vejce, je potřeba, aby měla v potravě cca 20% bílkovinné složky. Pokud slepice budou trpět nedostatkem bílkovin projeví se to nejen ve snížení snůšky vajec, ale také ozobáváním nebo pojídáním vlastních vajec. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou například sója, hrách, vojtěškové úsušky nebo tvaroh.

Vitamíny a minerály – zbylých 5% by měla zaujímat minerálně vitaminová složka. Dostatek vitamínů a minerálů je klíčem ke zdraví nosnic a též k jejich dobré produkci vajec. Pro doplnění všech životně důležitých látek doporučujeme do šrotu pro slepice přidávat minerálně-vitaminové krmivo pro nosnice, které obsahuje dostatečné množství vápníků, vitamínů skupiny B, dále vitamínu D3, A, E, K3, Lysin, Methionin a další.

Ze všech těchto surovin doporučujeme připravit krmivo pro slepice ve formě šrotu, který má lepší stravitelnost než celá obilná zrna. Šrot pro slepice namelete za pomocí šrotovníku na obilí

Domácí šrot pro slepice vs. hotová krmná směs pro slepice

Někdo si raději suroviny sám vypěstuje, sklidí a vytvoří si své domácí krmení pro slepice. Je však zapotřebí si pohlídat, aby se slepicím dostalo všech potřebných živin, jak jsme si vysvětlili před chvílí. Pokud však nemáte na přípravu krmiva pro slepice čas nebo pouze chcete mít jistotu, že slepicím dáváte opravdu plnohodnotné krmivo, můžete zvolit komplexní granule pro slepice. Kupované krmivo pro nosnice obsahuje přesný poměr všech potřebných živin a není do něj zapotřebí už vůbec nic přidávat. Stačí koupit pytel, rozbalit ho a drůbeži krmení nasypat do krmítka. Je to tak jednoduché a přitom se slepicím dostane všech potřebných látek a budou mít lesklé peří a kvalitní snůšku vajec.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY