Jak vyzrát na potkany

Potkan je všežravý hlodavec často zaměňovaný s krysou obecnou. Na rozdíl od krysy je však mohutnější, má kratší ocas než tělo, menší uši a oči. Potkani jsou nejaktivnější v noci a vyhledávají místa, na kterých mají dostatečný přísun potravy a vody. Hlavním důvodem, proč bychom se měli potkanů v obydlí co nejrychleji zbavit je to, že jsou to přenašeči řady nemocí.

Jenže jak se potkanů zbavit, když patří mezi jedny z nejinteligentnějších hlodavců a jsou schopny se vyhnout všelijakým hubícím prostředkům?

Past na potkany

Nejúčinnějším a nejbezpečnějším způsobem je pořídit si past na potkany také označovanou jako sklopec na potkany. Loveného škůdce totiž do pasti na potkany bez zranění odchytíte a nemusíte se bát, že by past ublížila i jiným zvířatům jako je tomu při užití různých jedů.

Jak se zbavit potkanů pomocí odchytové pasti

Past na potkany umístíme do cesty, kudy chodí lovený škůdce. Mlsného hlodavce poté do pasti na potkany přilákáte pomocí návnady, tou může být kousek sýra, slaniny nebo můžete využít granulovanou návnadu s intenzivní chutí a vůní ryb. Potkan se s chutí zakousne do návnady, stoupne na nášlapnou plošinu, dvířka se za ním zavřou a je již v pasti na potkany odchycen. Sklopec na potkany doporučujeme alespoň 2x denně kontrolovat.


Potkan

Jak se bránit do budoucna

Pokud chcete zamezit výskytu potkanů ve vašem obydlí, můžeme vám doporučit několik rad:

  • Potkani se stahují do obydlí především za potravou, proto všechno, co by je mohlo přilákat, ukládejte do pevně uzavíratelných nádob.
  • Potkani se do objektů dostávají nejčastěji skrze mezery pod dveřmi, díry okolo potrubí a kanalizací. Proto všechny mezery dobře utěsněte pomocí materiálu, který hlodavci neprokoušou. Větrací otvory vybavte ochrannou mřížkou se silným pletivem.
  • Ujistěte se, že víka popelnic jsou řádně uzavírána a popelnice jsou pravidelně vyváženy.
  • Udržujte pořádek na celém pozemku včetně sklepa, kůlny atd.
  • V objektu by se neměly nacházet volně dostupné nádrže s vodou.
  • Jako prevence proti potkanům může také dobře posloužit pes či kočka.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY