Jak vybrat násadová vejce pro líhnutí kuřat či jiné drůbeže

Pokud chcete docílit úspěšného líhnutí kuřat, křepelek, kačen, hus apod., není dobré podceňovat sběr a skladování násadových vajec.

Základem úspěchu jsou oplodněná násadová vejce. Na skupinu 10-12 nosných slepic se doporučuje 1 kohout, který pohlavně dospívá v cca 7 měsících svého života. Pohlavně dospělého kohouta poznáte podle toho, že mu naroste hřeben do plné velikosti.

Sběr vajec

Ze snáškových hnízd vybírejte vejce, která mají klasický tvar, tzn. nejsou kulovitá ani příliš podlouhlá. Násadová vejce musí mít čistou, matnou a hladkou skořápku. Nepoužívejte vejce s měkkou, skvrnitou, lesklou nebo hrubou skořápkou.  Vejce nesmí být příliš malé ani příliš velké. Optimální hmotnosti násadových vajec do líhně jsou uvedeny v tabulce.

 Slepice  55g – 65g 
 Krůta  80g – 100g
 Kachna  75g – 90g
 Husa  110g – 210g


Násadová vejce do líhně se sbírají ze snáškového hnízda cca každé 4 hodiny.


Snáškové hnízdo

Skladování vajec

Násadová vejce do líhně žádným způsobem nemyjte a uložte je na podložku špičatou stranou směrem dolů. Vejce se takto ukládají kvůli přirozenému umístění vzduchové bubliny, která se nachází na plošší straně vejce. Pokud byste vejce uložily opačně, vzduchová bublina by se tlačila nahoru a tím by se mohl poškodit plod ve vejci. Následně je důležité uložená vejce pravidelně 2x za den otáčet cca o 45°, aby se ke stěně skořápky nepřilepil žloutek.

Vejce uchovávejte v místnosti, kde je teplota cca 15°C a při vlhkosti okolo 60 %.

Násadová vejce hrabavé drůbeže skladujte maximálně 10 dní, aby nedocházelo k poklesu líhnivosti. Vodní drůbež snáší dlouhodobé skladování vajec za dobrých podmínek o něco lépe, můžete je skladovat až 30 dní.

Než vejce umístíte do líhně, jemně je očistěte suchou houbičkou od největší nečistoty, aby nedocházelo při líhnutí kuřat, křepelek, kačen, hus apod. k šíření virů.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY