Jak vybrat fotopast?

Máte obavy o bezpečnost svého majetku nebo toužíte zachytit jedinečné záběry volně žijících zvířat ve vašem okolí? Bez ohledu na váš záměr, je fotopast tou správnou volbou. Na rozdíl od běžných fotoaparátů má fotopast několik zásadních rozdílů. Ačkoli může být výběr na první pohled složitý, s našimi tipy se při nákupu jistě nespletete.

fotopasti

Fotopast ve zkratce 

I když fotopast na první pohled připomíná digitální fotoaparát, princip jejího fungování je zcela odlišný. Pojďme se tedy podívat jak funguje fotopast. Místo běžné spouště je vybavena pohybovým snímačem, který detekuje a analyzuje pohyb a na základě toho vyvolá snímek nebo spustí nahrávání videa. Designem se snaží být co nejméně nápadná, často se maskuje do přírodního vzhledu, často napodobuje dřevo a je určena k upevnění na strom. Fotopast je schopná fotografovat a natáčet i v úplné tmě. Důležitou funkcí pohybového senzoru je také tzv. tepelná spoušť, která detekuje tepelný pohyb. Tím se zajistí, že senzor nezareaguje na každý náhodný pohyb, například při větrném počasí. Senzory měří teplotu objektu a rozhodují, zda je nutné zaznamenat událost.


Při výběru se zaměřte na tyto parametry 

Při výběru fotopasti není dostatečné se řídit pouze značkou nebo designem. V této části si podrobněji projdeme několik klíčových parametrů, na které byste měli dávat pozor ať už potřebujete fotopast na zloděje a nebo fotopast na zvěř. 

✓ Rychlost spouště: Fotopast není neustále aktivní, obvykle se nachází v režimu pohotovosti. Aktivní je pouze PIR pohybový senzor, který v případě detekce pohybu vyšle signál snímači k vyfotografování nebo spuštění videozáznamu. Tento proces by měl probíhat co nejrychleji. Nejlepší fotopasti dokážou provést všechny kroky za pouhých 0,4 sekundy. Naopak levnější modely mohou trvat až 1,5 sekundy.

✓ Úhel záběru: Rychlé modely jsou ideální pro sledování rychle se pohybující zvěře. Pro ochranu majetku postačuje spoušťová rychlost kolem jedné sekundy. Je však důležité mít na paměti, že čím pomalejší je spoušť, tím širší by měl být úhel záběru snímače, aby se zajistilo, že objekt zůstane v záběru po dobu snímání. Ideální je volit fotopasti s úhlem záběru 60° a více.

✓ Efektivita přísvitu a dosvitu: Pro správné nastavení základních expozicních parametrů při fotografování je důležité mít informace o intenzitě osvětlení na snímané scéně. To zahrnuje znalost hodnoty osvitu, což ovlivňuje sílu světla na scéně a rozlohu, na kterou je světlo namířeno. U fotopastí je tento parametr relativně jednoduchý. Většina fotopastí je vybavena diodami s vlnovou délkou 950 nm. Tato vlnová délka má výhodu, že není viditelná pro lidi ani zvířata. Tyto diody jsou schopny osvítit prostor vzdálený přibližně 10 až 12 metrů, což je dostačující pro běžné hobby použití. Pokud však hledáte nejvyšší kvalitu snímků, můžete zvážit modely s osvitem 850 nm. Mějte na paměti, že tento osvit je viditelný pro lidi i zvířata, protože emituje slabý paprsek červeného světla. Je proto vhodné takovou fotopast umístit ve větší výšce, aby nevyplašila snímaný objekt.

✓ Dosah PIR senzoru: Kvalita a dosah PIR senzoru, tedy pohybového senzoru, jsou klíčovými faktory pro úspěšné použití fotopasti. Proto je důležité, aby byl PIR senzor co nejkvalitnější a měl co největší dosah. Většinou PIR senzor dokáže detekovat pohyb v rozsahu 10–20 metrů, přičemž nejlepší fotopasti dokážou zaznamenat i pohyb ve vzdálenosti až 30 metrů.Při výběru fotopasti s ohledem na dosah PIR senzoru je důležité mít na paměti, že by měl být alespoň teoreticky kompatibilní s dosahem přísvitu. Mějte na paměti, že velký dosah bude zbytečný, pokud senzor nedokáže zachytit dostatečně kvalitní snímky. Fotopast umisťujte tak, aby byla schopna snímat objekty pod úhlem. Pro PIR senzor bude ideální, pokud umístíte zařízení ve výšce 1,8–2,5 metru nad zemí.

 

Na závěr

Fotopast je nezbytným nástrojem pro ty, kdo chtějí chránit svůj majetek, zachytit jedinečné momenty volně žijících zvířat nebo prostě sledovat dění ve svém okolí. S její schopností detekce pohybu a tepelného vyzařování přináší do vaší fotografie a videa nový rozměr. Při výběru fotopasti je klíčové brát v úvahu parametry jako rychlost spouště, úhel záběru, efektivitu přísvitu a dosvitu, a dosah PIR senzoru. Správný výběr fotopasti vám zajistí kvalitní fotky z fotopasti a bezpečnost vašeho majetku. Nezapomeňte také na umístění zařízení a jeho maskování, aby nevyplašila snímaný objekt. S těmito informacemi budete připraveni na úspěšné využití fotopasti ve vašem prostředí.

 


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY