Jak se zbavit potkanů? Máme účinné typy!

Potkani vtrhli do Vašeho domova nebo chaty a zdají se být nezničitelní? Navzdory všem snahám a radám se situace nelepší? Pak přichází čas zvážit efektivní a dlouhodobé řešení. Naštěstí nemusíte hledat daleko, protože všechny naše osvědčené tipy jsme pro vás vepsali do tohoto článku. Jsme přesvědčeni, že vám naše rady pomohou zbavit se potkanů a krys navždy a konečně si užít klidný domov. 

jak se zbavit potkanu I

Věděli jste, že potkan a krysa nejsou totéž?

Často dochází k záměně mezi potkanem obecným a krysou, přestože se tyto dva hlodavci v několika ohledech výrazně liší. Potkan obecný může dosáhnout délky až 27 cm a jeho nejvýraznějším rozlišovacím znakem je krátký ocas v porovnání s tělem. Krysa je obvykle menší, ale naopak má delší ocas než tělo. Potkan obecný preferuje vlhké prostředí, jako jsou sklepy, sklady nebo kanalizace, zatímco krysa dává přednost suchým a teplým místům. V České republice je potkan obecný hojně rozšířený, zatímco krysa byla téměř vytlačena adaptabilnějším potkanem. Pokud se tedy potýkáte s hlodavci ve svém domě, pravděpodobně se jedná o potkana obecného. Bez ohledu na to, o jakého hlodavce se jedná, postup pro jejich odstranění nebo odrazení bude stejný.

Potkan nebo krysa

Proč je přítomnost potkanů tak nebezpečná?

Důvody, proč byste se měli co nejdříve zbavit potkanů a krys, nejsou spojeny pouze s nesympatií vůči těmto hlodavcům. I když se nebojíte potkanů a jejich přítomnost vám nepřekáží, měli byste si jich všímat. Potkani i krysy jsou známí jako přenašeči řady závažných onemocnění, včetně salmonelózy, žloutenky, vztekliny, tyfu a mnoha dalších. Jakmile se tito tvorové usídlí ve vašem prostředí, je nezbytné jednat co nejrychleji. Potkani jsou schopni množit se nesmírně rychle; samice potkana může vrhout až pětkrát do roka, přičemž každý vrh může obsahovat až deset mláďat. To znamená, že se mohou během několika měsíců snadno rozšířit ve vašem okolí.


Jak se zbavit potkanů?

V dnešní době máte na výběr z několika účinných metod, jak se zbavit potkanů. Záleží pouze na vás, který přístup považujete za nejvhodnější a nejefektivnější. Můžete zvážit následující možnosti:

  1. Odchytová past na potkany – Tato metoda je bezpečná a neohrožuje žádné další živočichy. Potkany můžete do pasti přilákat aromatickou návnadou. Jakmile potkan vstoupí do pasti a začne jíst návnadu, past se zavře a potkana uvězní. Doporučuje se použít past s dvěma vstupy, což zvyšuje účinnost, protože potkani jsou inteligentní zvířata. Odchytová past na potkany lze používat opakovaně a je trvanlivá.

  2. Jed na potkany – Tato metoda je také účinná, ale vyžaduje opatrnost. Je důležité zvolit účinný jed, který potkana zabije po jedné konzumaci. Jednoduchá aplikace a vysoká účinnost jsou hlavními výhodami této metody. Při manipulaci s jedem na potkany však vždy dbajte na bezpečnostní opatření.

  3. Ultrazvukový odpuzovač potkanů – Tento přístup se zaměřuje na vyhnání potkanů pomocí ultrazvukových signálů, které potkani nesnášejí. To vede k opuštění ošetřených oblastí. Při výběru odpuzovače je důležité zkontrolovat, zda má funkci automatické změny kmitočtu, aby se potkani nepřizpůsobili stálému zvuku.

 past na potkany

Potkan je sice velmi inteligentní zvíře, ale v dnešní době již existuje spoustu účinných řešeních, které i takto chytré zvíře obelstí. Ať už využijete jakýkoliv způsob, jak se zbavit potkanů, věříme, že boj s nimi bude úspěšný!

 
SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY