Odchov kuřat: Proč potřebujete umělou kvočnu

Plánujete líhnout kuřata doma a potřebujete radu ohledně péče o nově vylíhnutá kuřata? Nejste si jisti, kam je umístit a co budou v prvních dnech potřebovat? V dnešní době máte k dispozici elegantní řešení, která vám usnadní odchov kuřat. Jedním z těchto řešení je umělá kvočna, která vám umožní bezpečný a úspěšný start pro vaše kuřecí mláďata. Co přesně je umělá kvočna a co by měla poskytovat?

Co znamená termín "umělá kvočna" nebo "odchovna kuřat"?

Nejprve si vyjasněme, co znamená termín "umělá kvočna", protože název může být zavádějící. Umělá kvočna není žádná umělá slepice, nýbrž zařízení, které poskytuje potřebné teplo, jež by kuřatům normálně poskytovala jejich matka, tedy kvočna. Umělá kvočna je v podstatě vyhřívací deska nebo jiný zdroj tepla pro kuřata, což umožňuje jejich bezpečný odchov bez přítomnosti kvočky.

 

Co by měla odchovna kuřat poskytovat?

Nově vylíhnutým kuřátkům jsou pro jejich přežití potřebné tři základní věci. Jaké to jsou?

  • Teplo - Prvním a nejdůležitějším faktorem je dostatek tepla. Kuřátka totiž po vylíhnutí nejsou schopna regulovat svou tělesnou teplotu, a pokud byste je okamžitě přemístili k ostatním slepicím do kurníku, pravděpodobně by nepřežila. Hlavní funkcí umělé kvočny nebo odchovny kuřat je poskytnout dostatečné množství tepla. V prvních dnech by teplota v blízkosti hlaviček kuřat měla být kolem 33°C. Postupně můžete tuto teplotu každý týden snižovat o přibližně 2°C, aby se kuřátka postupně adaptovala na přirozené podmínky v kurníku. Po sedmi týdnech by teplota měla být kolem 18-20°C. Můžete rozeznat, zda je teplota pro kuřata vhodná, sledováním jejich chování. Budou se volně pohybovat po odchovně a občas se vrátí pod vyhřívací desku.
  • Světlo - Druhou důležitá funkce odchovny kuřat je zajištění správného osvětlení. Světlo stimuluje chuť kuřat k jídlu, takže je nezbytné osvětlovat je nepřetržitě první čtyři dny. Poté je vhodné postupně zkrátit světelný režim na 16 hodin světla a 8 hodin tmy denně. Po sedmi týdnech věku lze tento režim změnit tak, aby svítilo pouze 8 hodin denně a kuřata měla 16 hodin tmy. Tímto řízeným světelným režimem lze oddálit první snesení vajec a zvýšit jejich pozdější snášku. Až budete připraveni na to, aby vaše plemeno začalo snášet vajíčka, můžete kombinovat denní světlo s osvětlením, které bude trvat až 17 hodin denně, což podpoří produkci vajec.

  • Krmení a pití - Třetím životně důležitým faktorem je správná výživa kuřat, která ovlivňuje jejich růst a vývoj. V prvních 24 hodinách po vylíhnutí není doporučeno podávat kuřatům žádné jídlo ani pití, protože stále využívají živiny z vaječných žloutků. Od druhého dne je však důležité začít poskytovat čerstvou vlažnou vodu a krmné směsi. Pro zajištění dostatečného množství vitaminů a minerálů pro růst a váhu je vhodné přidat minerální krmivo do krmných směsí.

Doufáme, že nyní máte lepší představu o tom, jak se postarat o nově vylíhnutá kuřata a jak využít umělou kvočnu nebo odchovnu kuřat. Pokud potřebujete rady ohledně výběru vhodné umělé kvočny nebo odchovny drůbeže, doporučujeme si přečíst další informace v tomto článku. Přejeme vám mnoho úspěchů při chovu vašich kuřat.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY