Jak vybrat elektrický mlýnek – šrotovník na obilí

Chcete svým hospodářským zvířatům dopřát domácí krmnou směs? Pak budete potřebovat nejen vhodné suroviny, ale také elektrický mlýnek, zvaný šrotovník na obílí, který Vám vybrané suroviny pomůže snadno namlet a připravit. Jak ale vybrat ten nejlepší šrotovník na obilí?

Šrotovník na oblí

K čemu šrotovník na obilí slouží

Jedná o elektrický mlýnek, který je určený k mletí různých obilovin, tedy pšenice, ječmene, žita a ovsa. Skvěle hodí ale také ke šrotování kukuřice, rýže, prosa, pohanky, ale i luštěnin, jako např. hrachu, čočky, fazolí nebo cizrny. Šrotovník obilí Vám tedy umožní namlít si svůj vlastní šrot pro výrobu domácí krmné směsi pro slepice a další drůbež nebo pro krmení králíků, prasat, skotu a jiných hospodářských zvířat.  Elektrický mlýnek můžete mimo jiné uplatnit ke zpracování bylin např. pro výrobu čaje, případně jej lze využít i jako šrotovník na slad.


Jak funguje šrotovník na obilí

Technologie drcení záleží na tom, jaký typ šrotovníku na obilí si pořídíte. Tím nejuniverzálnějším a zároveň i nejoblíbenějším elektrickým mlýnkem na obilí je mezi chovateli kladívkový šrotovník na obilí. Jedná se o šrotovník na obilí opatřený rotorem, který pohání nože (kladívka). Tyto nože suroviny drtí na malé části a jakmile zrna dosáhnou požadované hrubosti, propadávají sítem dolů do zásobníkového barelu.


Jak vybrat kladívkový šrotovník na obilí

Elektrický mlýnek na obilí můžete vybírat především podle výkonu. Pokud víte, že šrotovník použijete jen jednou za čas pro namletí malého množství zrn, postačí Vám šrotovník na obilí s menším výkonem. Pokud však máte mletí obilí v plánu na pravidelné bázi, určitě doporučujeme zainvestovat do mlýnku s větším výkonem. Čím větší výkon bude šroťák obilí mít, tím rychleji samozřejmě suroviny namele. Výkon šrotovníku však nezáleží pouze na výkonu motoru, ale také na zvolené hrubosti síta. Čím větší hrubost síta, tím bude rychlost šrotování vyšší. Pro představu, jak se odvíjí množství rozdrcených surovin za hodinu v závislosti na výkonu motoru a druhu síta, Vám přikládáme tabulku níže:


Výkon motoru


Síto 1,5 mm  


Síto 2,5 mm


Síto 5 mm


Síto 7 mm


0,75kW


15 kg / hod


35 kg / hod


80 kg / hod


115 kg / hod


1,2kW

 
25 kg / hod


40 kg / hod


90 kg / hod


170 kg / hod


1,5kW


25 kg / hod


50 kg / hod


110 kg / hod


200 kg / hod

 

Kromě výkonu motoru můžete šrotovník obilí vybírat také podle velikosti barelového zásobníku. Šrotovníky s menším výkonem mají také menší 20l zásobník pro skladování namleté směsi. Elektrický mlýnek na obilí s nejvyšším výkonem má velký 50l zásobník.

Teď už záleží jen na Vás, který šrotovník na obilí bude pro Vaše potřeby ten nejvhodnější.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY