Jak vybrat drtič jablek a dalšího ovoce

Máte plný sad jablek, hrušek a dalšího ovoce a chtěli byste si z nich zpracovat vlastní domácí mošt nebo jinou pochutinu? Než se budete moci pustit do samotného lisování tedy moštování ovoce, je zapotřebí plody nejprve nadrtit. Pro snadné nadrcení ovoce slouží skvělý pomocník jménem drtič ovoce. Na jakém principu drtič na ovoce funguje a podle čeho vybrat ten správný drtič ovoce pro své potřeby? To vše se dozvíte v tomto článku.

Drtič na jablka


Na jakém principu funguje drtič ovoce

Technologie drtiče ovoce se liší v závislosti na typu mlýnku na ovoce. Obecně lze říci, že existují dva typy drtiče na ovoce a to ruční drtič ovoce a elektrický mlýnek na ovoce. Ruční drtič ovoce se skládá z nádoby, nejčastěji vyrobené z nerezu, která se směrem dolů zužuje a na jejím dně jsou umístěny válce. Tyto válce proti sobě rotují za pomocí manuálního otáčení kliky. Nadrcené ovoce poté propadává mezi válci do nádoby nachystané pod drtičem na ovoce. Elektrický mlýnek na ovoce funguje na velmi obdobném principu, avšak rotování nožů zde nezabezpečuje lidská síla, ale výkonný motor.

Drtič na ovoce drtici valce


3 hlavní body, podle kterých vybrat drtič ovoce

Při výběru vhodného drtiče ovoce byste se měli zaměřit na tyto tři body:

1. Ruční nebo elektrický drtič ovoce: 

Největší roli hraje otázka, jaké množství ovoce budete chtít ročně zpracovávat a kolik peněz chcete do drtiče jablek investovat. Pokud nemáte zrovna plné sady jablek, hrušek nebo dlouhé vinice hroznů, ale chcete si pořídit drtič na ovoce pro své domácí potřeby, zcela určitě Vám bude stačit ruční drtič ovoce. Pro ty z Vás, kdo zpracováváte ročně několik desítek až stovek kilogramů ovoce, bude lepší variantou zainvestovat do elektrického drtiče na ovoce.

2. Velikost a materiál násypky:

Při výběru drtiče si vždy zkontrolujte velikost a materiál násypky. Násypka by měla být vyrobena ideálně z nerezového materiálu, který se dobře čistí a dlouho vydrží. Velikost násypky se u různých výrobců liší, a proto se nedívejte pouze na cenu, ale také na kolik litrů ovoce je násypka určena.

3. Drtič jablek nebo drtič hroznů: 

Posledním, ale přitom stejně tak důležitým bodem při výběru drtiče na ovoce je to, jaké ovoce budete chtít zpracovávat. Pro různé druhy ovoce se využívají jiné typy válců. Pokud se chystáte na lisování hroznů, budete potřebovat mlýnek na hrozny, který je vybaven speciálními válci vhodnými právě pro mačkání vinné révy. Pro drcení tvrdšího ovoce jako jsou jablka, hrušky se používají válce s hroty. Ideální variantou je drtič ovoce  2v1, u které si můžete libovolně měnit válce vhodné k drcení hroznů a válce s hroty přizpůsobené k drcení jablek.

Věříme, že drtič ovoce Vám letos pomůže snadno a rychle zpracovat ovoce pro výrobu domácích pochutin.  


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY