Jak udržet kurník pro slepice čistý

Začínáte s chovem slepic a zajímá Vás jak udržet čistotu v kurníku? Nejste v tom sami! V tomto článku se dozvíte, jak často ho čistit, a na co se při úklidu kurníku zaměřit.  Zdravotní stav a produktivita slepic jsou totiž úzce spojeny s hygienou prostředí, ve kterém žijí.

kurnik-pro-10-slepic

Proč je čištění a dezinfekce kurníku pro slepice důležitá?

Slepice potřebují čisté a hygienické prostředí pro optimální zdraví a snůšku vajec. I když vnější špína může být odstraněna, v kurníku stále mohou přežívat mikroorganismy a paraziti, kteří mohou škodit slepicím. Pravidelným čištěním a dezinfekcí můžete eliminovat tuto hrozbu a zajistit lepší podmínky pro vaše slepice, což se projeví i na kvalitě snášky.

Jak často byste měli kurník pro slepice čistit?

Doporučuje se čistit kurník minimálně jednou týdně. Během týdenního úklidu byste se měli soustředit na následující oblasti:

  • Kurník: odstraňte kuřince, vyměňte starou podestýlku za novou a proveďte důkladnou hygienu bidélek.

     

  • Snášková hnízda: pravidelně měňte podestýlku a umyjte hnízda od nečistot.

  • Krmítka pro slepice: důkladně opláchněte horkou vodou a vysušte.

  • Napáječky pro slepice: denně měňte vodu a jednou týdně provádějte hlubší čištění, případně odstraňte usazený "sliz" na dně napáječek.

Kromě týdenního úklidu je nezbytné provádět důkladnou dezinfekci kurníku alespoň čtyřikrát ročně, abyste se zbavili skrytých parazitů a choroboplodných zárodků.

Jak provést dezinfekci kurníku?

  • Vyčistěte kurník důkladně a odstraňte všechny předměty.

  • Použijte dezinfekční roztok vhodný pro váš typ kurníku (plastový nebo dřevěný) a aplikujte ho na všechny povrchy, včetně škvír a záhybů, kde se paraziti mohou ukrývat. Roztok připravíte například z tekutého koncentrátu který likviduje viry, bakterie, plísně, červy i larvy.

  • Dezinfikujte také snášková hnízda, krmítka a napáječky.

Co dělat, pokud již máte roztoče v kurníku?

Pokud máte potíže s roztoči nebo jinými parazity, je důležité jednat rychle. Existují účinné přípravky, které vám mohou pomoci. Dezinfikujte kurník dvakrát v intervalu 5-7 dní pomocí přípravku jako je SCHOPF MILBEN XPERT 15g, abyste se zbavili infekce. Jako prevenci proti roztočům můžete použít křemelinový prášek SCHOPF EKTOSOL FOSSIL PUDER KONZENTRAT 1kg, který aplikujete na podlahu a do škvír v kurníku.

Pravidelná čištění a dezinfekce kurníku jsou klíčové pro udržení zdraví a prosperity vašich slepic. Proto doporučujeme tento proces nepodceňovat, abyste měli zdravé a spokojené slepice.



SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY