Jak se zbavit kuny u Vás na půdě

Zjistili jste přítomnost stop kuny skalní na půdě a hledáte nejlepší způsob jak se zbavit kuny na půdě? Kuny mohou na půdě způsobit značné škody, a proto je vhodné jednat co nejrychleji. Jak však přelstít tuto chytrou šelmu a zabránit jí, aby se vrátila.

kuna-na-pude

Jak odhalit, že je kuna na půdě?

Kuna skalní je velice hbitá a dokáže se protlačit i malými otvory, aby našla teplé místo pro hnízdění či získání potravy. Ačkoli se nesnaží svou návštěvu utajit, mohou být stopy kuny na půdě poměrně snadno zaznamenatelné. Rozpoznáte ji pomocí následujících indicií:

Zvuky – Kuna je aktivní hlavně v noci, takže můžete slyšet ruchy na půdě. Hledá potravu nebo si zakládá nové úkryty.

Výkaly – Kuny často zanechávají své výkaly na stejných místech, kde si značí své území. Výkaly kuny jsou podlouhlé a mohou obsahovat nestrávené části potravy, jako jsou pecky.

Zápach – Kromě výkalů zanechává kuna i zápachové stopy pomocí svých žláz, což slouží k označení teritoria.

Poškození – Kuna zkoumá vše kolem sebe a může způsobit poškození. Pokud najde průchod do střechy, může například poškodit izolaci.

kuna-ve-strese

Způsoby, jak se zbavit kuny na půdě

Nejúčinnějším způsobem, jak odstranit kunu z půdy, je její odchycení. Jak ale chytit takového chytrého tvora? K tomu slouží speciální pasti na kuny nebo kunové klece. Klec pro kuny funguje jako past, která má uprostřed zařízení, které reaguje na nátlak. Jakmile kuna na toto zařízení vstoupí, past se uzavře a problém je vyřešen.


Jak nastražit past na kuny

Pokud se chcete co nejrychleji zbavit kuny na půdě, doporučuje použít pasti pro kuny s obousměrným vstupem. Více informací o výběru správné pasti najdete v odpovídajícím článku.

Past na kuny důkladně očistěte vodou, aby se na ní neuchytil lidský zápach. Následně ji v rukavicích umístěte na místo, kde máte podezření, že kuna vchází, nebo kde působí nejvíce škod. Kolem pasti na kuny rozmístěte návnadu, aby se kuna k pasti nebála přiblížit.  Jako návnadu můžete použít čerstvé maso, ryby, uzeniny, vejce a nebo speciální návnadu. Čím více lákavá bude návnada, tím větší je šance, že kuna podlehne. Jakmile kuna návnadu sní, můžete ji přemístit přímo do pasti a čekat na úspěšný odchyt. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat klec, abyste odchycenou kunu neponechali v pasti déle, než je nutné.



SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY